04-07-2018, 23:03
Mentha Spicata
Mentha Spicata syn-Mentha Crispa-Mentha Viridis
Inne Nazwy...Mięta Kłosowa
Mięta Zielona jest ziołem należącym do rodziny jasnotowatych.
Jest to roślina wieloletnia.
Zioło to pochodzi z obszarów Europy oraz południowo-zachodniej Azji, chociaż jego naturalny, właściwy zasięg jest trudny do określenia z powodu wczesnej, zakrojonej na szeroką skalę uprawy.
Mięta Zielona rośnie na glebach wilgotnych.
Jest rośliną inwazyjną na przykład w rejonach Wielkich Jezior (Ameryka Północna), gdzie po raz pierwszy zauważono ją w 1843 roku.
Mięta Zielona osiąga wysokość od 30 cm do 100 cm.
Jej liście oraz łodyga są porośnięte drobnymi włoskami.
Korzeń Mięty Zielonej jest szeroko rozrośnięty oraz mięsisty.
Liście Mięty Zielonej są długości od 5 cm do 9 cm, spiczaste ku końcom oraz szerokości 1.5 cm do 3 cm.
Kwiaty mięty zielonej są koloru białego lub różowego, szerokie oraz osiągające długość 2.5 mm do 3 mm.
Pojawiają się one w połowie lata.
Mięta Zielona posiada charakterystyczny miętowy aromat, z niewielkim dodatkiem zapachu kminku, który przez to różni ją nieco od Mięty Pieprzowej.
Mięta Zielona jest znaną nam wszystkim rośliną leczniczą.
Mięta Zielona posiada bardziej owocowy oraz ostry smak niż inne rodzaje mięt, np. Mięta Pieprzowa.
Wyciągi z Mięty Zielonej są głównie używane jako przyprawy do deserów, napojów, gum do żucia, stosuje się je do wyrobu pasty do zębów oraz wszelkiego rodzaju płukanek jamy ustnej, jak również jako środka leczniczego stosowanego głównie w przypadkach problemów z układem trawiennym.
Mięta Zielona jest popularnym ziołem, które możemy dodać do lemoniady (napój z dodatkiem soku cytrynowego) w upalne dni letnie.
Liście Mięty Zielonej są tradycyjnie wykorzystywane do sporządzania galaretek miętowych, z którymi podaje się dania z pieczonej baraniny.
Ostatnie badania naukowe pokazały, że herbata z Mięty Zielonej może być stosowana jako środek leczniczy w przypadku nadmiernego owłosienia u kobiet(np. owłosienia na twarzy, brzuchu czy piersiach).
Jej przeciw maskulinizujące właściwości redukują poziom wolnego testosteronu we krwi, podczas, gdy pozostawiają całkowity poziom testosteronu oraz dehydroepiandrosteronu (DHEA) nie naruszony.
Dla wyjaśnienia DHEA jest naturalnym hormonem sterydowym, który jest produkowany z cholesterolu przez warstwę siateczkową kory nadnerczy.
Mięta Zielona to powszechnie stosowany domowy środek leczniczy.
Herbatka przyrządzona z liści Mięty Zielonej tradycyjnie jest stosowana w leczeniu gorączki, bólów głowy, chorób układu pokarmowego, jak również mniejszych innych dolegliwości zdrowotnych.
Mięta Zielona posiada następujące właściwości lecznicze: przeciwdrgawkowe, moczopędne, pobudzające, wiatropędne, przeciwwymiotne, żołądkowe.
Łodygi Mięty Zielonej są macerowane i używane jako okłady na siniaki.
Olejek aromatyczny znajdujący się w liściach zioła posiada właściwości antyseptyczne, aczkolwiek jest uważany za toksyczny w dużych dawkach.
W tradycyjnej medycynie ludowej zarówno olejek z Mięty Zielonej, jak również jej łodygi są używane na raka.
Mówi się, że okład przygotowany z liści Mięty Zielonej jest lekarstwem na guzy, nacieki.
Herbatki ziołowe można sporządzać z liści Mięty Zielonej i stosować je u dzieci, które cierpią na kolki.
Napój taki uspokoi płaczące dziecko, a co za tym idzie przyniesie również ulgę zmęczonej mamie.
Mięta zielona lub Mięta Włóczni-Mentha Spicata
Bardzo ładny liść do robienia herbatek, spożywania na świeżo lub jako dodatek do wypieków.
chłodzi i zdaje się gasić pragnienie.
Jest również pomocna jako herbata na rozstrój żołądka.
Ma cienkie, długie różowe lub białe skupiska kwiatów na szczycie łodyg, podczas gdy Mięta Pieprzowa ma kuliste skupiska kwiatów.
W tym przypadku łodygi są zielone, podczas gdy łodygi Mięty Pieprzowej są czerwone.
Liście Mięty Pieprzowej są ciemniejsze niż Mentha Spicata
https://www.gardenersworld.com/plants/mentha-spicata/
https://wildfoodshomegarden.com/Mints.html
źródło
źródło
źródło
źródło