#30

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Mak lekarski , Mak ogrodowy (Papaver somniferum L.)
Gatunek jednorocznej rośliny uprawnej z rodziny makowatych.
Wysokość od 120 do 150 cm; 
Łodyga sztywna, prosta lub rozgałęziona. 
Pokryta wyraźnym białym nalotem, po przecięciu wypływa duża ilość mlecznego soku.
Kwiaty duże, o średnicy do 10 cm, z opadającym, 2-działkowym kielichem, posiadające cztery płatki korony, okrągłe lub odwrotnie jajowate, białe, jasnofioletowe, różowe 
lub czerwone z ciemnymi plamkami u nasady. 
Pręciki liczne, słupek o siedzącym, tarczowatym znamieniu.
Kwitnie od czerwca do lipca.

Historia
Mak lekarski wywodzi się z Azji Mniejszej, z zachodniej części basenu Morza Śródziemnego i z Afryki Północnej.
 Być może pochodzi od gatunku P. setigerum), w stanie dzikim nie występuje, znany już w starożytności.
Udokumentowane relacje stosowania opium w uśmierzaniu bólu pochodzą z Azji Mniejszej ok. 1500 roku p.n.e. 
Uprawę maku w celu uzyskiwania opium prowadzi się od ok. 2 tys. lat.  
W XIX i XX wieku dokonano wyizolowania z opium licznych alkaloidów, opisania ich własności, a także opracowania półsyntetycznych lub syntetycznych pochodnych związków chemicznych, często o znacznie większej skuteczności. 
Morfina i kodeina to najważniejsze i stosowane na najszerszą skalę alkaloidy uzyskiwane z maku lekarskiego. 
Mają działanie przeciwbólowe, przeciwkaszlowe i przeciwbiegunkowe.

Zastosowanie
Roślina uprawna: 
uprawiana na większą skalę w Afganistanie, Chinach, Indiach i w Iranie, w Turcji i wielu krajach Bliskiego Wschodu głównie dla uzyskania opium, zaś w wielu krajach Europy, również w Polsce, mak lekarski uprawiany jest dla celów przemysłowych, leczniczych a także spożywczych. 
Sposób uprawy: wysiew od marca do kwietnia, w rozstawie 20-30 cm. 
Ilość nasion na 1000 roślin: 1 g. Nawożenie azotem: ok. 80kg/ha; 
Zbiór od połowy sierpnia

Roślina lecznicza: 
Surowiec zielarski: tzw. makowiny (Capita Papaveris, Fructus Papaveris immaturus, puste, pozbawione nasion makówki z 10 cm częścią łodygi) używane są do produkcji alkaloidów, głównie takich jak: morfina, kodeina lub papaweryna. 
Surowcem zielarskim są także nasiona (Semen Papaveris albis).
Opium – wysuszony sok mleczny zebrany z nacięcia niedojrzałych makówek;
w medycynie i do produkcji narkotyków.

Sztuka kulinarna: 
Nasiona różnej barwy (białe, niebieskie, szare) wykorzystywane są w celach spożywczych oraz do produkcji oleju 
(Oleum Papaveris, nasiona zawierają 40-55% oleju). 
Tłoczony na zimno olej makowy zawiera 70 do 75% kwasu linolowego. 
Olej może być także używany jako schnący olej techniczny. 
Olej makowy ma delikatny, lekko orzechowy smak i może być wykorzystywany do przygotowywania sałatek. 
Powinien być przechowywany w ciemnym i dość chłodnym miejscu.
Makuchy, czyli pozostałości po tłoczeniu oleju, stanowią doskonałą paszę treściwą.             

Roślina ozdobna uprawiana na rabatach ze względu na swoje ładne kwiaty.
źródło
źródło
źrodło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=74202]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości