Karty Tarota, jakich używacie, jakie lubicie

Doria napisał(a):Widzę Simsy, nic na to nie poradzę Uśmiech

No cóż, w myśl powiedzenia "różne są zboczenia, jeden zbiera znaczki, drugi odznaczenia" Oczko
Do mnie zupełnie nie trafiają karty z "wzorkami" czy "pismem klinowym", dla mnie ważniejsze jest moje odczucie po pracy z kartą, użycie wyobraźni by opisać ją, na zasadzie "co widzimy na obrazku" i "co autor miał na myśli" niż wyuczenie się na pamięć znaczeń poszczególnych znaczków czy symboli.
Nie wiem, może źle robię, ale rozkładając karty chcę czuć atmosferę na niej pojawiającą się, a nie szukać w głowie co znaczy np. Cesarzowa na pierwszej karcie (Tarot of Dreams) dokładnie pokazuje jej znaczenie, matka, płodność, macierzyństwa, a dla mnie karta druga (Tarot Marsylski) już nie jest tak bardzo oczywista, znaczy muszę ja pojmować rozumem, a nie odczuciami.

[Obrazek: tarot-snow-tarot-of-dreams-ciro-marchetti.jpg] [Obrazek: 03_Cesarzowa.png]

Pomijam już AM, gdzie ogólnie bynajmniej najłatwiej się uczyć "języka obrazków", a nie na pamięć pojęć co dana karta znaczy, wiadomo trzeba mieć ogólny pogląd, podstawową wiedzę o znaczeniach, ale czasem w różnych układach czy pozycjach dana karta znaczy zupełnie coś innego i wtedy np. ja intuicyjnie ją tłumaczę.

Nie wiem może jestem umysłowo ograniczona, ale jak tak rozumiem Tarota, prócz ogólnej wiedzy dla mnie ważne "czuć" kartę w rozkładzie, bo jedna karta może mieć wiele znaczeń tak dla danego człowieka, sytuacji czy miejsca w rozkładzie. Uśmiech
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 25 gości