01-10-2018, 22:23
Jesienna Kawa z Bzem
Jeśli lubicie kawę a znudziła Wam się klasyczna wersja polecam jej urozmaicenie syropem z czarnego bzu.
Syrop dodaje kawie ciekawego i niespotykanego smaku i aromatu.
Składniki
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/mielonej na ¾ szklanki wody lub ¾ szklanki kawy z ekspresu
cukier wg uznania
3 łyżeczki syropu z czarnego bzu
bita śmietana
listki mięty do ozdoby
Sposób przygotowania
Zaparzamy kawę tak mocną jak lubimy.
Możemy użyć kawy rozpuszczalnej/mielonej lub z ekspresu.
Dosładzamy wg. gustu biorąc pod uwagę, że syrop z bzu jest słodki.
Dodajemy 2 łyżeczki syropu z bzu i mieszamy.
Kawę wykańczamy bitą śmietaną i skrapiamy pozostałą łyżeczką syropu.
Dekorujemy listkami mięty.
źródło