01-10-2018, 22:36
Kawa po Kanaryjsku
Café leche y leche (kawa z mlekiem i mlekiem) to przepis na kawę pochodzący z Wysp Kanaryjskich.
Inną jego popularną, tradycyjną nazwą jest barraquito.
Przepis na smaczne barraquito polega na podaniu kawy w towarzystwie dwóch rodzajów mleka: zwykłego oraz skondensowanego.
Powstaje w ten sposób pobudzający do życia napój nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także wspaniale prezentujący się w szklanym naczyniu.
Kawy po kanaryjsku najwięcej pije się na Teneryfie.
Istnieje przynajmniej kilka specjalnych wersji tzw. barraquito especial np. z cytryną, cynamonem lub likierem (zwykle popularny hiszpański Licor 43).
Składniki:
świeża kawa espresso
mleko świeże
mleko skondensowane
skórka cytryny
sproszkowany cynamon
ikier (np. Licor 43, Tia Maria, cointreau)
Wykonanie:
Na dno małej, przezroczystej szklaneczki wlewamy mleko skondensowane
Po ściance dolewamy espresso i ewentualnie odrobinę likieru
Spieniamy świeże mleko i uzupełniamy nim resztę szklanki
Pianę ewentualnie posypujemy cynamonem i/lub startą z wierzchu żółtą skórką cytryny
źródło