21-10-2018, 16:36
Lawenda jako przyprawa
Warto pamiętać, że Lawenda to również przyprawa, stosowana szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej.
Jeśli mamy Lawendę w ogrodzie (lub doniczce), warto sięgać po jej listki i kwiaty.
Ale uwaga – Lawenda ma wyrazisty zapach, a jej liście - lekko gorzkawy smak, więc trzeba zachować umiar.
Ale w niewielkich ilościach może wzbogacić smak naszych potraw.
Do czego pasuje Lawenda?
Można ją dodawać do pieczonych mięs (szczególnie baraniny), ale też ryb, czy warzyw.
Warto wiedzieć, że Lawenda może wchodzić w skład mieszanki przyprawowej, znanej pod nazwą „zioła prowansalskie” – razem z m.in. Rozmarynem, Cząbrem, Liściem Laurowym, Tymiankiem, Bazylią, Oregano, Miętą.
Spokojnie można ją więc łączyć z każdym z tych ziół osobno i stosować wszędzie tam, gdzie i one pasują.
Ale Lawendę można też spotkać w bardziej egzotycznej mieszance ziołowej – marokańskiej Ras el hanout (razem z m.in. Zielem Angielskim, Cynamonem, Kardamonem, Płatkami Róż – i nieraz dwudziestoma innymi składnikami).
Do czego jeszcze stosować Lawendę w kuchni
Lawendę można też wykorzystać do produkcji aromatycznej oliwy lub octu – wystarczy włożyć kwitnącą gałązkę lawendy do butelki z oliwą lub octem winnym.
Równie prosta jest produkcja Lawendowego cukru.
Garść kwiatów Lawendy przesypuje się cukrem i zostawia w zakręconym słoiku na 4-6 tygodni.
Potem taki cukier trzeba przesiać przez sitko i można używać jako aromatyczny dodatek do ciast lub herbaty.
Można również zgnieść w moździerzu kwiaty lawendy z cukrem (lub grubą solą).
Jeśli herbaty nie słodzimy, to spokojnie możemy do niej dodać trochę kwiatów Lawendy (pojedynczych).
Dobrze sprawdzą się z czarną herbatą oraz earl grey (zresztą niektóre herbaty typu earl grey poza Bergamotką zawierają również Lawendę).
Nawet jeśli nie mamy problemów z zasypianiem od czasu do czasu, też możemy zrobić wspomniany napar z kwiatów Lawendy z dodatkiem Cytryny i Miodu.
Smakuje świetnie i działa uspokajająco.
Nie należy stosować Lawendy z Rozmarynem.
http://bonavita.pl/lawenda-w-kuchni-wlas...i-przepisy
źrodło
Warto pamiętać, że Lawenda to również przyprawa, stosowana szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej.
Jeśli mamy Lawendę w ogrodzie (lub doniczce), warto sięgać po jej listki i kwiaty.
Ale uwaga – Lawenda ma wyrazisty zapach, a jej liście - lekko gorzkawy smak, więc trzeba zachować umiar.
Ale w niewielkich ilościach może wzbogacić smak naszych potraw.
Do czego pasuje Lawenda?
Można ją dodawać do pieczonych mięs (szczególnie baraniny), ale też ryb, czy warzyw.
Warto wiedzieć, że Lawenda może wchodzić w skład mieszanki przyprawowej, znanej pod nazwą „zioła prowansalskie” – razem z m.in. Rozmarynem, Cząbrem, Liściem Laurowym, Tymiankiem, Bazylią, Oregano, Miętą.
Spokojnie można ją więc łączyć z każdym z tych ziół osobno i stosować wszędzie tam, gdzie i one pasują.
Ale Lawendę można też spotkać w bardziej egzotycznej mieszance ziołowej – marokańskiej Ras el hanout (razem z m.in. Zielem Angielskim, Cynamonem, Kardamonem, Płatkami Róż – i nieraz dwudziestoma innymi składnikami).
Do czego jeszcze stosować Lawendę w kuchni
Lawendę można też wykorzystać do produkcji aromatycznej oliwy lub octu – wystarczy włożyć kwitnącą gałązkę lawendy do butelki z oliwą lub octem winnym.
Równie prosta jest produkcja Lawendowego cukru.
Garść kwiatów Lawendy przesypuje się cukrem i zostawia w zakręconym słoiku na 4-6 tygodni.
Potem taki cukier trzeba przesiać przez sitko i można używać jako aromatyczny dodatek do ciast lub herbaty.
Można również zgnieść w moździerzu kwiaty lawendy z cukrem (lub grubą solą).
Jeśli herbaty nie słodzimy, to spokojnie możemy do niej dodać trochę kwiatów Lawendy (pojedynczych).
Dobrze sprawdzą się z czarną herbatą oraz earl grey (zresztą niektóre herbaty typu earl grey poza Bergamotką zawierają również Lawendę).
Nawet jeśli nie mamy problemów z zasypianiem od czasu do czasu, też możemy zrobić wspomniany napar z kwiatów Lawendy z dodatkiem Cytryny i Miodu.
Smakuje świetnie i działa uspokajająco.
Nie należy stosować Lawendy z Rozmarynem.
http://bonavita.pl/lawenda-w-kuchni-wlas...i-przepisy
źrodło