29-10-2018, 22:42
Kawa z Dynią?
Spokojnie, to znacznie smaczniejsze niż myślisz.
Wypróbuj przepis na kawę z syropem dyniowo-korzennym i dużą ilością bitej śmietany.
Pyszny napój pumpkin coffee jest bardzo popularny na Zachodzie.
Kawa z syropem dyniowym będzie strzałem w dziesiątkę nie tylko na Halloween, ale też na długie jesienne popołudnia i wieczory.
Składniki
Syrop dyniowo-korzenny:
1/2 szklanki wody
łyżeczka imbiru w proszku
łyżeczka cynamonu w proszku
łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1/4 szklanki purée z upieczonej dyni
Ponadto:
podwójne espresso
250 ml mleka
bita śmietana do dekoracji i mieszanka korzennych przypraw
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowanie syropu:
Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy.
Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia.
Następnie przecedzić przyprawy przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu.
Docisnąć tak, aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny.
Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone i wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Syrop gotowy!
Zaparzyć kawę oraz ubić mleko.
Do kubków z gorącą kawą wlać syrop dyniowo-korzenny (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
źródło