Kolendra
#5

   
W lecznictwie stosowany jest olejek kolendry wyizolowany z dojrzałych, wysuszonych i rozdrobnionych owoców. 
Olejek ten ma właściwości rozkurczające i wiatropędne. 
Stosowany jest jako środek rozkurczający i pobudzający trawienie. 
Hamuje rozwój niektórych drobnoustrojów, dzięki czemu jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła, szczególnie w chorobach pochodzenia bakteryjnego. 
Przy użytku zewnętrznym łagodzi bóle mięśni i stawów. 
Kolendra używana jest także do poprawiania smaku i zapachu mieszanek ziołowych, przyprawiania niektórych wędlin, 
do marynat oraz do produktów ciężko strawnych,             
mogących powodować wzdęcia
na tej stronie wiele ciekawych informacji o leczniczych właściwościach kolendry...
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości