05-11-2018, 12:02
Śledzie w Marynacie Ogórkowej
Składniki:
250 g- konserwowe ogórki
kawałeczek startej marchewki
3 łyżki wrzącej wody
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
2 łyżki siekanego koperku
½ świeżego ogórka
4 solone płaty śledziowe
pieprz do smaku
Mleko do odmoczenia śledzi
Przygotowanie:
Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi, lub złagodzić ich smak?
Śledzie płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i czekamy min. 30 minut aż mleko wyciągnie ze śledzi nadmiar soli.
W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy cukier trzcinowy, dodajemy oliwę lub olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi
Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem, mieszamy i łączymy z marynatą i resztą składników.
Odmoczone wysuszone śledzie kroimy w paski.
Śledzie układamy warstwami w słoiku naprzemiennie z marynatą.
Zostawiamy na minimum godzinę, aby śledź przeszedł smakiem marynaty.
Przed podaniem dekorujemy kawałkami śledzia, plasterkami ogórka i koperkiem.
źródło