Śledziowe wariacje
#14

   
Śledzie w Marynacie Ogórkowej
Składniki:
250 g- konserwowe ogórki
kawałeczek startej marchewki
3 łyżki wrzącej wody
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
2 łyżki siekanego koperku
½ świeżego ogórka
4 solone płaty śledziowe
pieprz do smaku
Mleko do odmoczenia śledzi

Przygotowanie: 
Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi, lub złagodzić ich smak? 
Śledzie płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i czekamy min. 30 minut aż mleko wyciągnie ze śledzi nadmiar soli.
W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy cukier trzcinowy, dodajemy oliwę lub olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi
Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem, mieszamy i łączymy z marynatą i resztą składników.
Odmoczone wysuszone śledzie kroimy w paski.
Śledzie układamy warstwami w słoiku naprzemiennie z marynatą. 
Zostawiamy na minimum godzinę, aby śledź przeszedł smakiem marynaty.
Przed podaniem dekorujemy kawałkami śledzia, plasterkami ogórka i koperkiem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości