Śledziowe wariacje
#16

   
Dwukolorowa Sałatka Śledziowa
Ta sałatka śniła mi się po nocach dopóki jej nie zrobiłam a potem  miałam jej smak na ustach przez bardzo długi czas. 
Faktycznie, gruszka pasuje do śledzia o niebo lepiej niż jabłko. 
Warstwa śledziowa jest tradycyjna, czyli ziemniak, śledź i majonez a warstwa buraczkowa z racji gruszki, żurawiny i cukru niektóre osoby odstrasza ale całkiem niesłusznie. 
Ktoś kto zestawił te smaki był geniuszem. 
Wizualnie sałatka jest ozdoba stołu, smakowo też zrobi karierę. 
W warstwie buraczkowej następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru bo gruszka jest słodka, buraki i żurawina również ale pozostałe składniki wystąpią bez zmian. 
Bardzo polecam Wam tę sałatkę. 
Gwarantuję, że goście będą zachwyceni.
Składniki
6 podwójnych śledzi marynowanych w occie
1 duży ziemniak
1/2 białej cebuli
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży burak
2 małe gruszki
50 g żurawiny
1 mała czerwona cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżki cukru (można pominąć)
sól, pieprz
natka pietruszki

Ziemniaka i buraka ugotować w mundurku. 
Obrać ze skóry. 
Ziemniaka pokroić w kostkę, buraka zetrzeć  na tarce. 
Filety śledziowe pokroić w małe kawałki. 
1 gruszkę obrać i pokroić w kostkę, cebulę  także. 
Wymieszać jogurt z majonezem a następnie z ziemniakiem, gruszką i śledziem. Doprawić do smaku i odstawić.
Drugą gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zesmażyć, dodać żurawinę, czerwoną cebulę i starte buraki.
 Dodać łyżkę oliwy, przyprawić do smaku  i wszystko razem wymieszać.
Na dużym płaskim talerzu układać warstwy naprzemiennie. 
Posypać zieloną pietruszką i odstawić do lodówki.
SmacznegoUśmiech
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości