06-11-2018, 16:51
Śledzie Pomidorowo-Korzenne
Składniki:
1/2 kg filetow śledziowych (matjasów)
2 lyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 lyżki octu winnego (bialego)
4 lyżki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule
garść drobnych rodzynek
1-2 liście laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
kurkuma, sól, imbir w proszku
odrobina jasnej gorczycy
Śledzie namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Wodę odlewamy, śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy cukier.
Dodajemy ziele i liście.
Dusimy całość ok. 1 minutę.
Solimy (odrobinę), dodajemy koncentrat, ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i odrobinę gorczycy.
Dusimy ok. 3-4 minut, do chwili gdy cebula będzie miękka, co chwilkę mieszając.
W słoiku układamy na zmianę śledzie i sos z cebuli (powinien ostygnąć).
Ostatnia warstwa to sos.
Słoik zamykamy, wkładamy do lodówki na ok. 3 dni.
Po tym czasie powinny być już gotowe
źrodło