14-11-2018, 23:19
[ATTACHMENT NOT FOUND]
W starożytności kmin rzymski symbolizował złośliwości i chciwości.
W średniowieczu opinia o kminie się zmieniła i od tej pory uważany jest za symbol wierności.
W Niemczech do dziś państwo młodzi idąc do ślubu mają przy sobie odrobinę nasion kminu, ponieważ symbolizują one wzajemną wierność.
Kmin rzymski pochodzi prawdopodobnie ze wschodniej części Morza Śródziemnego, być możę z Etiopii lub Turkiestanu.
Jego uprawa wkrótce rozpowrzechniła się w północnej Afryce i Azji Mniejszej, a stamtąd dotarł do Iranu, Indii, Indonezji i Chin.
Z północnej Afryki kmin trafił do Hiszpanii a następnie do obu Ameryk.
W Indiach owoce kminu zwykle praży się przed użyciem, aby uwydatniać ich aromat.
Kmin jest podstawowym składnikiem niektórych mieszanek przyprawowych.
Używany jest także do pikli i sałatek.
W Afryce aromatyzuje się nim kiełbasę oraz kuskus.
W kuchni arabskiej, również tureckiej sproszkowany kmin dodaje się do potraw z mięsa mielonego mięsa i warzyw.
Na Półwyspie Iberyjskim jest często mieszany z cynamonem oraz szafranem i dodawany do gulaszy.
W Indiach kmin stosuje się dla łagodzenia niestrawności, wzdęć.
żródło
W starożytności kmin rzymski symbolizował złośliwości i chciwości.
W średniowieczu opinia o kminie się zmieniła i od tej pory uważany jest za symbol wierności.
W Niemczech do dziś państwo młodzi idąc do ślubu mają przy sobie odrobinę nasion kminu, ponieważ symbolizują one wzajemną wierność.
Kmin rzymski pochodzi prawdopodobnie ze wschodniej części Morza Śródziemnego, być możę z Etiopii lub Turkiestanu.
Jego uprawa wkrótce rozpowrzechniła się w północnej Afryce i Azji Mniejszej, a stamtąd dotarł do Iranu, Indii, Indonezji i Chin.
Z północnej Afryki kmin trafił do Hiszpanii a następnie do obu Ameryk.
W Indiach owoce kminu zwykle praży się przed użyciem, aby uwydatniać ich aromat.
Kmin jest podstawowym składnikiem niektórych mieszanek przyprawowych.
Używany jest także do pikli i sałatek.
W Afryce aromatyzuje się nim kiełbasę oraz kuskus.
W kuchni arabskiej, również tureckiej sproszkowany kmin dodaje się do potraw z mięsa mielonego mięsa i warzyw.
Na Półwyspie Iberyjskim jest często mieszany z cynamonem oraz szafranem i dodawany do gulaszy.
W Indiach kmin stosuje się dla łagodzenia niestrawności, wzdęć.
żródło