16-11-2018, 16:51
Kiedy należy pić wodę do kawy?
Przed, po czy w trakcie espresso?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często urasta do roli niewybaczalnego błędu.
Taka postawa sprawia, że boimy się pytać o funkcję i genezę powstania tego gestu, aby nie wyjść na ignorantów, którzy nie zasługują na delektowanie się smakiem „prawdziwego espresso”.
Zamawiając we Włoszech małą czarną kawę z ekspresu ciśnieniowego, możemy być pewni, że pojawi się ona w zestawie ze szklaneczką wody.
Nie znajdziemy jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie jest jej prawidłowe zastosowanie oraz kiedy należy z niej skorzystać.
Przed wypiciem espresso:
Zdecydowana większość opowiada się za tezą, że wodę należy wypić tuż przed espresso, aby oczyścić kubki smakowe i przygotować żołądek na intensywną kawę, która nie powinna być spożywana na czczo.
Skoro dodatkową wodę dostaniemy wyłącznie zamawiając espresso, taki pogląd sugeruje, że jest to kawa wymagającą szczególnego traktowania.
Trudno zgodzić się z taką selekcją i brakiem konsekwencji w przypadku innych kaw.
Dlaczego americano, cappuccino, kawa przelewowa, nie wymagają oczyszczania oczyszczania kubków smakowych? Intensywny smak i aromaty zamknięte w kilkudziesięciu mililitrach espresso, są wstanie tak silnie stymulować kubki smakowe, że wiele osób odczuwa konieczność popicia tej kawy natychmiast po jej spożyciu.
Jeśli więc jej działanie jest w stanie zupełnie zawładnąć naszymi receptorami smakowymi, delikatne zroszenie kubków smakowych przed wypiciem kawy, wydaje się być jedynie gestem symbolicznym, niepotrzebnie usztywniającym atmosferę.
Podczas picia espresso:
Istnieje pogląd, że obecność wody w towarzystwie espresso, jest wynikiem odwadniających właściwości kawy.
Nawet jeśli nie jest to powód, dla którego ten zwyczaj się pojawił się we Włoszech, to jest to argument, który warto wziąć pod uwagę.
Spotyka się również poglądy, że espresso należy rozcieńczać wodą, by dłużej się nim cieszyć. Jest to jednak kawa stworzona po to, by można ją było wypić przy barze w kilku szybkich łykach i właśnie wtedy najlepiej smakuje.
Po wypiciu espresso:
Wysoka kleistość espresso i skondensowana forma, stanowi duże wyzwanie dla kondycji oraz zdrowia zębów.
Jest to jeden z głównych powodów, dla których warto wziąć pod uwagę wypicie wody po spożyciu kawy.
Pomimo ścierania się poglądów i przekonywania każdej ze stron o słuszności swojej tezy, warto decyzję podjąć samemu, bez ulegania presjom.
Na samym końcu znika wszystko i zostajesz tylko ty i filiżanka twojej ulubionej kawy.
https://www.youtube.com/watch?v=DfaU2YLyuVI
źródło
Przed, po czy w trakcie espresso?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często urasta do roli niewybaczalnego błędu.
Taka postawa sprawia, że boimy się pytać o funkcję i genezę powstania tego gestu, aby nie wyjść na ignorantów, którzy nie zasługują na delektowanie się smakiem „prawdziwego espresso”.
Zamawiając we Włoszech małą czarną kawę z ekspresu ciśnieniowego, możemy być pewni, że pojawi się ona w zestawie ze szklaneczką wody.
Nie znajdziemy jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie jest jej prawidłowe zastosowanie oraz kiedy należy z niej skorzystać.
Przed wypiciem espresso:
Zdecydowana większość opowiada się za tezą, że wodę należy wypić tuż przed espresso, aby oczyścić kubki smakowe i przygotować żołądek na intensywną kawę, która nie powinna być spożywana na czczo.
Skoro dodatkową wodę dostaniemy wyłącznie zamawiając espresso, taki pogląd sugeruje, że jest to kawa wymagającą szczególnego traktowania.
Trudno zgodzić się z taką selekcją i brakiem konsekwencji w przypadku innych kaw.
Dlaczego americano, cappuccino, kawa przelewowa, nie wymagają oczyszczania oczyszczania kubków smakowych? Intensywny smak i aromaty zamknięte w kilkudziesięciu mililitrach espresso, są wstanie tak silnie stymulować kubki smakowe, że wiele osób odczuwa konieczność popicia tej kawy natychmiast po jej spożyciu.
Jeśli więc jej działanie jest w stanie zupełnie zawładnąć naszymi receptorami smakowymi, delikatne zroszenie kubków smakowych przed wypiciem kawy, wydaje się być jedynie gestem symbolicznym, niepotrzebnie usztywniającym atmosferę.
Podczas picia espresso:
Istnieje pogląd, że obecność wody w towarzystwie espresso, jest wynikiem odwadniających właściwości kawy.
Nawet jeśli nie jest to powód, dla którego ten zwyczaj się pojawił się we Włoszech, to jest to argument, który warto wziąć pod uwagę.
Spotyka się również poglądy, że espresso należy rozcieńczać wodą, by dłużej się nim cieszyć. Jest to jednak kawa stworzona po to, by można ją było wypić przy barze w kilku szybkich łykach i właśnie wtedy najlepiej smakuje.
Po wypiciu espresso:
Wysoka kleistość espresso i skondensowana forma, stanowi duże wyzwanie dla kondycji oraz zdrowia zębów.
Jest to jeden z głównych powodów, dla których warto wziąć pod uwagę wypicie wody po spożyciu kawy.
Pomimo ścierania się poglądów i przekonywania każdej ze stron o słuszności swojej tezy, warto decyzję podjąć samemu, bez ulegania presjom.
Na samym końcu znika wszystko i zostajesz tylko ty i filiżanka twojej ulubionej kawy.
https://www.youtube.com/watch?v=DfaU2YLyuVI
źródło