#24

   
Cudowny imbir
Kłącze Imbiru ma nie tylko niezwykły kształt ale nie mnie niezwykłe właściwości. 
Nie tylko nadaje potrawom niezwykły aromat ale też ma silne właściwości prozdrowotne.
Przez wiele lat Imbir w Polsce występował głównie w postaci sproszkowanej i był używany jako przyprawa do pasztetu. 
Teraz jednak możemy się cieszyć świeżym Imbirem, który daje o wiele większe możliwości kulinarnego wykorzystania. 
Kupując korzeń Imbiru należy zwrócić uwagę aby był świeży, miał gładką skórkę bez śladów przesuszenia. 
Przechowujemy Imbir w lodówce w torebce foliowej. 
Przed użyciem obieramy go ze skórki.

Imbir jest dziś znany i używany na całym świecie. 
Nie wiemy jednak dokładnie skąd pochodzi ta cudowna roślina. 
W tropikalnej Azji Imbir uprawia się od ponad 3000 lat. 
Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. 
To jedna z najstarszych roślin uprawnych. 
W Europie pojawił się w czasie wypraw krzyżowych, przywieziony z Ziemi Świętej. 
Natychmiast zyskał ogromną popularność w Anglii, gdzie uważano, że może chronić przed epidemią morowego powietrza. 
Po dziś dzień jest silnie zakorzeniony w angielskiej tradycji kulinarnej, obfitej w różne napoje Imbirowe.
W zimie szczególnie istotne jest rozgrzewające działanie Imbiru. 
Możemy – wzorem Anglików – przyrządzać z niego rozmaite napoje. 
Najprostszy to woda gotowana z dodatkiem pokrojonego Imbiru, podawana z sokiem cytrynowym i miodem. 
Pyszny i zdrowy jest też Imbir kandyzowany. 
Imbir nie tylko rozgrzewa ale także leczy choroby przewodu pokarmowego (jest skuteczny przeciw mdłościom), łagodzi objawy przeziębienia, pomaga przy zaburzeniach miesiączkowania i napięciu przedmiesiączkowym, ułatwia trawienie, łagodzi migreny, poprawia kondycję stawów i  krążenie krwi. 
W Azji od dawna uważany jest za afrodyzjak. 
Te wszystkie właściwości powodują, że zimą w naszym klimacie jest niezastąpiony!
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Imbir - przez Krystyna - 17-09-2011, 19:35
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 21:30
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 21:46
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 22:27
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 23:47
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 00:13
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 02:15
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 02:42
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 20:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 21:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 22:58
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 23:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 20-11-2018, 14:38
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 10:54
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 19:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 20:16
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 21:40
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 23:39
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 01:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 02:16
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:13
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:15
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:20
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:27
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:45
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:47
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:48
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:51
RE: Imbir - przez Krystyna - 24-11-2023, 19:10
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 15-10-2020, 22:09
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 27-05-2021, 23:16
RE: Herbata Ziołowa i Owocowa - przez Krystyna - 30-03-2022, 00:35



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości