22-11-2018, 17:27
Cudowny imbir
Kłącze Imbiru ma nie tylko niezwykły kształt ale nie mnie niezwykłe właściwości.
Nie tylko nadaje potrawom niezwykły aromat ale też ma silne właściwości prozdrowotne.
Przez wiele lat Imbir w Polsce występował głównie w postaci sproszkowanej i był używany jako przyprawa do pasztetu.
Teraz jednak możemy się cieszyć świeżym Imbirem, który daje o wiele większe możliwości kulinarnego wykorzystania.
Kupując korzeń Imbiru należy zwrócić uwagę aby był świeży, miał gładką skórkę bez śladów przesuszenia.
Przechowujemy Imbir w lodówce w torebce foliowej.
Przed użyciem obieramy go ze skórki.
Imbir jest dziś znany i używany na całym świecie.
Nie wiemy jednak dokładnie skąd pochodzi ta cudowna roślina.
W tropikalnej Azji Imbir uprawia się od ponad 3000 lat.
Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami.
To jedna z najstarszych roślin uprawnych.
W Europie pojawił się w czasie wypraw krzyżowych, przywieziony z Ziemi Świętej.
Natychmiast zyskał ogromną popularność w Anglii, gdzie uważano, że może chronić przed epidemią morowego powietrza.
Po dziś dzień jest silnie zakorzeniony w angielskiej tradycji kulinarnej, obfitej w różne napoje Imbirowe.
W zimie szczególnie istotne jest rozgrzewające działanie Imbiru. Możemy – wzorem Anglików – przyrządzać z niego rozmaite napoje.
Najprostszy to woda gotowana z dodatkiem pokrojonego Imbiru, podawana z sokiem cytrynowym i miodem.
Pyszny i zdrowy jest też Imbir kandyzowany.
Imbir nie tylko rozgrzewa ale także leczy choroby przewodu pokarmowego (jest skuteczny przeciw mdłościom), łagodzi objawy przeziębienia, pomaga przy zaburzeniach miesiączkowania i napięciu przedmiesiączkowym, ułatwia trawienie, łagodzi migreny, poprawia kondycję stawów i krążenie krwi.
W Azji od dawna uważany jest za afrodyzjak.
Te wszystkie właściwości powodują, że zimą w naszym klimacie jest niezastąpiony!
źródło