Fiołek
#19

   
Zdjęcia: Flora Press, StockFood/Free, Shutterstock

Fiołki są jadalne i bardzo zdrowe.
Warto z wazonu przenieść je do kuchni. Zdjęcia: Flora Press, StockFood/Free, Shutterstock
Które fiołki są jadalne?

Nie licząc cudzoziemców, jak fiołek afrykański czy alpejski, to jadalne są wszystkie. 
I te z ogrodu, czyli popularne bratki, i jasnofioletowe z lasu, i żółte polne. 
Ale najsmaczniejsze (i najzdrowsze!) są fiołki wonne. 
Najpiękniej pachną zebrane w kwietniowy, słoneczny dzień. 
I właśnie te idealnie nadają się na konfitury i syropy.

Jakie dania można przyrządzić z fiołków?
Z fiołków możemy przyrządzić lody czy nadzienie do słodkich bułeczek. 
Aromatyzuje się nimi ocet i cukier, bo mają nie tylko słodko-kwaśny smak, ale także zniewalającą woń. 
Pewnie dlatego uchodzą za afrodyzjak. 
W starożytnej Grecji dodawały je do potraw hetery, najwykwintniejsze panie lekkich obyczajów. 
Podobno zapach fiołkowych kwiatów pomaga przy poalkoholowym bólu głowy, a nawet migrenie. 
Warto również jeść liście. 
Najlepiej w sałatkach, bo smakują podobnie jak roszponka, ale pasują też do lekkich warzywnych zup. 
Dodajemy je posiekane tuż przed podaniem, jak natkę pietruszki. Podobnie jak ona mają mnóstwo witaminy C i tak samo nie lubią wysokich temperatur.

Jak zbierać fiołki?
Fiołki wonne rosną na łąkach i w lasach, w zaroślach i na wzgórzach. 
Ponieważ nie są pod ochroną, można je zbierać do woli. 
Warto jednak zrywać tylko po dwa, trzy liście i tyle samo kwiatów z jednego krzaczka. 
Dzięki temu roślina da radę urodzić nasiona, które rozsiewają mrówki. 
Fiołki możemy mieć też we własnym ogródku. 
Uprawia się je bardzo prosto. Lubią półcień i towarzystwo drzew oraz krzewów.
 Chociaż cenią żyzną ziemię, bogatą w azot, wystarczy im też zwykła, lekka gleba.
Nasiona wysiewa się do gruntu w październiku. 
Przed zimą przykrywa się rabatkę gałązkami iglaków, żeby młode roślinki nie przemarzły. 
Jeszcze prościej wyhodować je z sadzonek. 
W maju, gdy tylko przekwitną, trzeba uszczknąć kilka kępek z łąki czy lasu i posadzić w ogrodzie. 
Tym bardziej że według starego zwyczaju taki „skradziony” kwiatek będzie rósł dużo lepiej niż kupiony.

Herbatka z fiołków na zdrowie
Kogo dopadnie kaszel, może popijać fiołkowy napar, najlepiej z migdałami czy suszonymi morelami. 
Wtedy witamina C z listków sprawi, że żelazo z bakalii lepiej się wchłonie. 
Weź po łyżeczce kwiatów i liści, zalej szklanką wrzątku i parz 5 minut. 
Aromatyczną herbatką z fiołków można też płukać usta. 
Nie tylko odświeża oddech, ale również łagodzi stany zapalne.
źrodlo
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fiołek - przez Krystyna - 05-05-2012, 19:04
RE: Fiołek - przez Krystyna - 23-11-2018, 22:51
RE: Herbata ziołowa - przez Krystyna - 17-10-2020, 21:41



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości