Trachyspermum Roxburghianu
#1

   
   
Trachyspermum roxburghianum (znany również jako Carum roxburghianum )
Roślina kwitnąca w rodzinie Apiaceae
Jest uprawiana szeroko w Azji Południowej , Azji Południowo-Wschodniej i Indonezji
Jego aromatyczne suszone owoce, podobnie jak jego bliski krewny Ajwain, są często używane w kuchni bengalskiej, ale rzadko są używane w innych częściach Indii. 
Świeże liście są używane jako zioło w Tajlandii i są wykorzystywane w medycynie w Birmie i na Sri Lance
Małe suszone owoce, powszechnie nazywane nasionami , są podobne do wyglądu Ajwain, selera i kminku. 
Ze względu na ich podobieństwo zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku, często jest mylony lub zastąpiony nasionami selera

Jest to bardzo mocna przyprawa o charakterystycznym zapachu zbliżonym do pietruszki i smaku podobnym do selera
W kuchni bengalskiej nasiona są używane w całości, szybko smażone w bardzo gorącym oleju, aż się rozkruszą. 
Czasami są częścią lokalnej phoron panch (Bengali pięć przyprawy) mieszaniny zastępując czarne nasiona gorczycy; pozostałe składniki to: kminek, nasiona kozieradki,  nasiona kopru łoskiego i Kalonii (czarny kminek). 
W innych miejscach powszechnym zastosowaniem są mieszanki traiącece lub przyprawowe.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Trachyspermum Roxburghianu - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:01
RE: Trachyspermum roxburghianum , radhuni - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:51
RE: Trachyspermum roxburghianum - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:53



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości