Trachyspermum Roxburghianu
#2

   
Panch Phoron to pachnące połączenie pięciu przypraw i charakterystycznego smaku tradycyjnej kuchni bengalskiej.
 Panch oznacza pięć, a phoron oznacza przyprawy lub smaki. 
To, co sprawia, że mieszanka przypraw jest niezwykła, to fakt, że jest ona zazwyczaj używana w całej jej formie, a nie w postaci zmielonej lub sproszkowanej. 
Panor phoron może być używany z dowolnymi warzywami lub soczewicą i jest szczególnie dobry w przypadku owoców morza.
Pięć przypraw, które tradycyjnie zawierają phoron panfowy to: nasiona kozieradki, nasiona czarnuszki, radhuni nasiona, nasiona kopru włoskiego i kmin .
Wszystkie przyprawy mają swoje niepowtarzalne nuty: ostry, klonopodobny posmak nasion kozieradki, selerowatą zielonkę nasion radhuni, lekko gorzkie jak oregano nasiona czarnuszki, anisowy zapach nasion kopru włoskiego i pieprzne ciepło kminku
Tak prosta, ale taka głębia smaku!
Zasadniczo składniki dodaje się w równych proporcjach, chociaż może się to zmieniać w zależności od smaku. 
Aby zrobić phoron panchowy, wystarczy zmieszać równe ilości wszystkich przypraw i przechowywać je w hermetycznym pojemniku.
Zgodnie z tradycją kuchni bengalskiej zwykle najpierw smażymy phoron z panierki w oleju lub ghee. 
To powoduje, że całe przyprawy zaczynają pękać i stają się cudownie pachnące. 
Technika ta nazywana jest baghaar lub bagar w języku bengalskim, a chaunk w języku hindi. 
Następnie dodaje się inne składniki do przyprawianych przypraw.
Suchy palonek phoron jest czasami mielony, aby zrobić proszek, który jest posypany na potray.
Chociaż panor phoran jest wykorzystywany w innych częściach północnego i wschodniego Indii, prawie niemożliwe jest wyobrażenie sobie bengalskiego jedzenia bez niego!

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Trachyspermum Roxburghianu - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:01
RE: Trachyspermum roxburghianum , radhuni - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:51
RE: Trachyspermum roxburghianum - przez Krystyna - 25-11-2018, 20:53



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości