25-11-2018, 20:51
Panch Phoron to pachnące połączenie pięciu przypraw i charakterystycznego smaku tradycyjnej kuchni bengalskiej.
Panch oznacza pięć, a phoron oznacza przyprawy lub smaki.
To, co sprawia, że mieszanka przypraw jest niezwykła, to fakt, że jest ona zazwyczaj używana w całej jej formie, a nie w postaci zmielonej lub sproszkowanej.
Panor phoron może być używany z dowolnymi warzywami lub soczewicą i jest szczególnie dobry w przypadku owoców morza.
Pięć przypraw, które tradycyjnie zawierają phoron panfowy to: nasiona kozieradki, nasiona czarnuszki, radhuni nasiona, nasiona kopru włoskiego i kmin .
Wszystkie przyprawy mają swoje niepowtarzalne nuty: ostry, klonopodobny posmak nasion kozieradki, selerowatą zielonkę nasion radhuni, lekko gorzkie jak oregano nasiona czarnuszki, anisowy zapach nasion kopru włoskiego i pieprzne ciepło kminku
Tak prosta, ale taka głębia smaku!
Zasadniczo składniki dodaje się w równych proporcjach, chociaż może się to zmieniać w zależności od smaku.
Aby zrobić phoron panchowy, wystarczy zmieszać równe ilości wszystkich przypraw i przechowywać je w hermetycznym pojemniku.
Zgodnie z tradycją kuchni bengalskiej zwykle najpierw smażymy phoron z panierki w oleju lub ghee.
To powoduje, że całe przyprawy zaczynają pękać i stają się cudownie pachnące.
Technika ta nazywana jest baghaar lub bagar w języku bengalskim, a chaunk w języku hindi.
Następnie dodaje się inne składniki do przyprawianych przypraw.
Suchy palonek phoron jest czasami mielony, aby zrobić proszek, który jest posypany na potray.
Chociaż panor phoran jest wykorzystywany w innych częściach północnego i wschodniego Indii, prawie niemożliwe jest wyobrażenie sobie bengalskiego jedzenia bez niego!