25-11-2018, 20:53
Radhuni, ajmod lub dziki seler to przyprawa unikalna dla kuchni bengalskiej.
Suszone owoce lub nasiona bardzo przypominają nasiona Ajwain, kminku i selera zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku.
W kuchni bengalskiej nasiona są używane w całości i szybko smażone w bardzo gorącym oleju, aby złagodzić ich ostry smak.
Radhuni jest również stosowany w tradycyjnej bengalskiej mieszaninie przypraw o nazwie phrocon panch .
Nazwy botaniczne dla rośliny radhuni to Carum roxburghianum i Trachyspermum roxburghianum.
W języku hindi roślina nazywa się ajmod, a po angielsku znana jest również jako dziki seler.
Roślina jest wieloramiennym rocznikiem kwitnienia w rodzinie Apiaceae i jest powiązana z ajwain i pietruszką.
Jest szeroko uprawiany jako świeże zioło w Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i Indonezji i osiąga do trzech stóp wysokości.
Świeże liście radhuni są używane jako aromatyczne zioła w Tajlandii i są stosowane w medycynie w Birmie.
Jest również znany jako kant-balu w języku birmańskim i phak chi lom i n Thai.
Młode rośliny są zbierane i spożywane jako sałatka lub dodawane do zupy w Tajlandii, Wietnamie i Myanmar i Nepalu
Radhuni jest uprawiany z nasion
Roślina lub świeże zioło wygląda jak skrzyżowanie pietruszki, lubczyku i selera.
Preferuje dobrze osuszoną glebę, która jest bogata w wapń, umiarkowany klimat i częściowe słońce.
Małe suszone owoce z ziela są powszechnie nazywane nasionami.
Nasiona te są wykorzystywane jako przyprawa o nazwie radhuni w kuchni bengalskiej.
Mają raczej ostry, metaliczny zapach pietruszki, gdy są surowe.
Smażone w gorącym oleju łagodzą smak selera.
Jest to bardzo mocna przyprawa i więcej niż kilka ziaren ystarczy do danej potray.
Szczególnie wykorzystywane do przypraiania marynat, chutney, dań rybnych, dań mięsnych
Jeśli nie jesteś w stanie znaleźć radhuni, dobrym substytutem mpga być ziarna selera.
Ziarnisty, pikantny, ziemisty, lekko gorzkawy smak nasion selera jest podobny do radhuni .
Ta jedyna różnica, którą mogę rozróżnić między nasionami selera i radhuni to yczualna nuta cytrynowa.
źródło