25-11-2018, 21:14
Trachyspermum Ammi-Ajwain
Aidżwan-Ajwain-kminek koptyjski - jest popularną przyprawą w kuchni arabskiej i indyjskiej.
Roślina Ajwainu ma zielone, pierzaste liście przypominające Pietruszkę, osiąga wysokość do 50 cm.
Ma silny, korzenny aromat i ostry, odświeżający, korzenny smak, trochę przypominający Tymianek, Kminek i Miętę.
Małe owoce podobne są do Kminku, mają jasnozielone prążki.
Przyprawa pochodzi z terenów Morza Śródziemnego.
Obecnie największe rejony upraw znajdują się w Indii, najbogatsze uprawy są w stanach Penżab i Gujaral, występuje również w Pakistanie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce.
Przyprawą są nasiona, które są dobrym źródłem białka i olejków eterycznych.
Zawiera tymol i lipofile.
Aidżwan pomaga w leczeniu niestrawności, poprawia trawienie i łagodzi stany zapalne w przełyku, popularnie zwane "zgagą'.
Ma właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.
Leczy się nim biegunkę, nudności i wzdęcia.
Aidżwan jest przyprawą pasującą do dań rybnych i potraw z ziemniaków.
Przygotowuje się z niego masło ziołowe, dodaje do pieczywa i ciastek.
W Indiach najczęściej przyprawia się nią dania z wykorzystaniem nasion strączkowych, Fasoli, Ciecierzycy i Soczewicy.
W Etiopii w składzie bardzo popularnej mieszanki przyprawowej berbere można znaleźć Aidżwan.
Lepiej rozpuszcza się w tłuszczu niż w wodzie.
Dodanie Aidżwanu poprawia jakość potrawy, bowiem smażenie i pieczenie wydobywa z przyprawy intensywniejszy smak i aromat.
Jako przyprawa cieszy się dużą popularnością w diecie wegetariańskiej.
Dawniej uważano, że Aidżwan jest afrodyzjakiem.
http://www.smakowityblog.pl/2012/11/aidz...jowan.html