26-11-2018, 22:50
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Czubrica to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód.
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu.
Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii.
Jej charakterystycznym składnikiem jest Cząber Górski, który Czubricy nadaje specyficznego aromatu.
W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki.
Poza Cząbrem i domieszką Soli, są to zioła i przyprawy najczęściej rosnące na danym terenie np. Czosnek, Papryka, Kozieradka, Tymianek, Rozmaryn.
W Bułgarii pod nazwą „Szarena sol”, w tłumaczeniu oznacza „kolorowa sól”,
Istnieje wiele różnych rodzajów Czubricy, najpopularniejsze z nich to: Czubrica po Szopsku, Czubrica po Panagursku, Trapezna Czubrica, Smardała.
W Polsce produkty pod nazwą "Czubrica" są właśnie tego typu mieszankami, gdzie w miejsce Cząbru Górskiego używa się Cząbru Ogrodowego, który posiada bardzo zbliżony aromat, a często zamiast soli morskiej lub kopalnianej dodaje się sól z glutaminianem sodu.
Czubrica zawiera masło eteryczne i wiele witamin.
W handlu spotykamy:
Czubricę Zieloną: mieszankę przyprawową o składzie: Zielona Pietruszka, Czosnek Zielony, Cebula Zielona, Kozieradka Mielona, Sól ewentualnie Glutaminian Sodu, o łagodnym smaku.
Czubricę Czerwoną: z dodatkiem Papryki Słodkiej i Ostrej, Kozieradki Mielonej, Czosnku, Pietruszki i Cebuli Mielonej, czasem suszonych Pomidorów i Soli, dość ostra w smaku.
Dodanie Czubricy do dania sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe.
Mają przyjemny ziołowy zapach i ciekawy smak.
Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych.
Przyprawia się nią głównie dania ciężkostrawne, ale także pasuje do jaj, serów, zup, sosów i dań mięsnych.
Czubricę jest używana przy robieniu wędlin oraz przy konserwowaniu warzyw.
W handlu mamy
Czubricę Zieloną: czysta forma bez dodatków (lub z Solą, Glutaminianem;
Czubricę Mieszankę przyprawową o składzie: Zielona Pietruszka, Czosnek Zielony, Cebulka Zielona, Kozieradka Mielona, Sól, ewentualnie Glutaminian Sodu;
Czubricę Czerwoną: z dodatkiem Papryki Słodkiej i Ostrej, Kozieradki Mielonej, Czosnku, Pietruszki i Cebulki mielonej, czasem suszonych Pomidorów, soli, rzadziej z dodatkiem Kurkumy.
Czubrica Fałszywa: zamiast Cząbru Górskiego zawiera Cząber Ogrodowy.
Do Czubricy można dodawać Tymianek, Lebiodkę (Oregano) i Macierzankę (albo Rozmaryn), bowiem zioła te maja podobny kierunek zapachu i smaku.
Czubrica Szara (czubryca) - to nowa propozycja w przyprawach kuchni bułgarskiej.
Czybrica ta została wzbogacona o Czarnuszkę, Chilli, Lubczyk i Sezam, co sprawia, że jest to mieszanka warta odpowiedniej uwagi.
W kuchni bułgarskiej Czubrica jest jedną z najbardziej preferowanych przypraw.
źródło
źródło
Czubrica to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód.
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu.
Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii.
Jej charakterystycznym składnikiem jest Cząber Górski, który Czubricy nadaje specyficznego aromatu.
W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki.
Poza Cząbrem i domieszką Soli, są to zioła i przyprawy najczęściej rosnące na danym terenie np. Czosnek, Papryka, Kozieradka, Tymianek, Rozmaryn.
W Bułgarii pod nazwą „Szarena sol”, w tłumaczeniu oznacza „kolorowa sól”,
Istnieje wiele różnych rodzajów Czubricy, najpopularniejsze z nich to: Czubrica po Szopsku, Czubrica po Panagursku, Trapezna Czubrica, Smardała.
W Polsce produkty pod nazwą "Czubrica" są właśnie tego typu mieszankami, gdzie w miejsce Cząbru Górskiego używa się Cząbru Ogrodowego, który posiada bardzo zbliżony aromat, a często zamiast soli morskiej lub kopalnianej dodaje się sól z glutaminianem sodu.
Czubrica zawiera masło eteryczne i wiele witamin.
W handlu spotykamy:
Czubricę Zieloną: mieszankę przyprawową o składzie: Zielona Pietruszka, Czosnek Zielony, Cebula Zielona, Kozieradka Mielona, Sól ewentualnie Glutaminian Sodu, o łagodnym smaku.
Czubricę Czerwoną: z dodatkiem Papryki Słodkiej i Ostrej, Kozieradki Mielonej, Czosnku, Pietruszki i Cebuli Mielonej, czasem suszonych Pomidorów i Soli, dość ostra w smaku.
Dodanie Czubricy do dania sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe.
Mają przyjemny ziołowy zapach i ciekawy smak.
Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych.
Przyprawia się nią głównie dania ciężkostrawne, ale także pasuje do jaj, serów, zup, sosów i dań mięsnych.
Czubricę jest używana przy robieniu wędlin oraz przy konserwowaniu warzyw.
W handlu mamy
Czubricę Zieloną: czysta forma bez dodatków (lub z Solą, Glutaminianem;
Czubricę Mieszankę przyprawową o składzie: Zielona Pietruszka, Czosnek Zielony, Cebulka Zielona, Kozieradka Mielona, Sól, ewentualnie Glutaminian Sodu;
Czubricę Czerwoną: z dodatkiem Papryki Słodkiej i Ostrej, Kozieradki Mielonej, Czosnku, Pietruszki i Cebulki mielonej, czasem suszonych Pomidorów, soli, rzadziej z dodatkiem Kurkumy.
Czubrica Fałszywa: zamiast Cząbru Górskiego zawiera Cząber Ogrodowy.
Do Czubricy można dodawać Tymianek, Lebiodkę (Oregano) i Macierzankę (albo Rozmaryn), bowiem zioła te maja podobny kierunek zapachu i smaku.
Czubrica Szara (czubryca) - to nowa propozycja w przyprawach kuchni bułgarskiej.
Czybrica ta została wzbogacona o Czarnuszkę, Chilli, Lubczyk i Sezam, co sprawia, że jest to mieszanka warta odpowiedniej uwagi.
W kuchni bułgarskiej Czubrica jest jedną z najbardziej preferowanych przypraw.
źródło
źródło