21-12-2018, 19:36
Alpinia Conchigera
Alpinia Conchigera to smukła, wieloletnia roślina zielna ze szczupłym, pełzającym kłączem, rosnąca od 0,6 do 1,5 m
Roślina jest pozyskiwana z dzikiej przyrody przez miejscową ludność ze względu na jej zastosowania lecznicze i jadalne
Zasięg
Azja Wschodnia - Indie Wschodnie przez Azję kontynentalną do Półwyspu Malezja i Sumatra.
Siedlisko
W plantacjach kauczuku lub oleju palmowego, podmokłych obszarach, na otwartym terenie w pobliżu wiosek, częściowo dzikich lub uprawianych
Lasy w południowo-zachodnich Chinach na wysokościach 600 - 1100 metrów
Szczegóły uprawy
Rośliny tego rodzaju zwykle najlepiej rosną w słonecznej lub częściowo słonecznej pozycji w wilgotnej, żyznej glebie
Jadalne zastosowania
Kłącze służy do aromatyzowania ryżu i żywności ryżowej
Owoce są uważane za jadalne i lecznicze
Leczniczy
Okład z gotowanych liści lub liści i kłączy razem, jest stosowany miejscowo w leczeniu reumatyzmu
Rozgniecione liście są używane jako okłady po porodzie i do leczenia grzybicy
Kłącza jest uważane za napotne i stymulujące. Jest stosowany w leczeniu zapalenia oskrzeli, żółtaczki, bólu głowy, grzybicy, niestrawności, ropni i zawrotów głowy
Jest również mieszany z innymi ziołami na tonik poporodowy
Owoce są uważane za leki
źródło
źródło