25-08-2019, 12:20
Herbata Marokańska
Moja ukochana, mocno słodka Herbata Marokańska.
1 łyżka zielonej Herbaty Gunpowder
1 łyżka suszonej Mięty Marokańskiej lub gałązki świeżej Mięty
2-3 łyżki cukru
0,5 litra wrzątku
Herbatę parzona jest we wrzątku w niewielkim srebrnym czajniczku, takim jak na zdjęciu wyżej.
Parz się ją około 10 minut.
Ja zwykle doprowadzam ją do wrzenia i czekam chwilkę.
Cukier dodaję na samym początku, tak samo Miętę, gdyż używam suszonej i lubię gdy jej aromat jest mocny.
Świeżą Miętę należy dodawać pod koniec parzenia.
Liście są w czajniku cały czas, dzięki czemu Herbata zmienia smak.
Herbaty nie mieszam, tylko przelewam do szklaneczki, a potem znowu do czajnika.
,,Pierwsza szklaneczka jest gorzka jak życie, druga mocna jak miłość, a trzecia słodka jak śmierć."