01-02-2012, 22:49
Satureja Montana
Jego angielska nazwa to Winter savory.
Roślina pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego i jest byliną.
W naszych jednak warunkach klimatycznych ma bardzo małe szanse na przetrwanie zimy.
Jej właściwości przyprawowo podobne są do Cząbru Ogrodowego, ale zapach jest bardziej intensywny.
Dzieje się tak ze względu na większą zawartość w nim olejków eterycznych.
Liście tego gatunku są krótsze, ciemniejsze, lekko skórzaste i szorstko owłosione z widocznymi punkcikami gruczołów.
Roślina osiąga maksymalnie do 50 cm wysokości.
Zakwita na początku sierpnia drobnymi białymi lub jasnoróżowymi kwiatkami, które są zresztą charakterystyczne dla całej rodziny jasnotowatych.
Krzewinki zwykle rosną w zwartych kępach i są silnie rozgałęzione.
Ten właśnie Cząber jest ważnym składnikiem zyskującej sobie coraz większą popularność, a wywodzącej swój rodowód z Bułgarii Czubrycy (bul. trapez na czubrica).
Tę mieszankę ziół i przypraw, którą śmiało porównywać można z ziołami prowansalskimi.
Jest jednak bardziej wyrazista, a to między innymi dzięki sporej zawartości w niej Cząbru Górskiego.
Warto przypomnieć, że Cząber jest jedną z przypraw używanych do produkcji salami.
Cząber Górski dodaje również smaku zupom, doskonale łączy się z pomidorami, jest dobrą przyprawą do ryb, zwłaszcza pstrąga.
Przyprawiać nim można dziczyznę, zawiesiste sosy, tłuste mięsa, farsze, niektóre grzyby i sałatki.
Najlepiej dodawać go jednak pod koniec sporządzania potrawy.
Za przyprawę może nam posłużyć zarówno świeże jak i suszone ziele.
Można ścinać tylko wierzchołki pędów, ale i też całą część nadziemną.
Zarówno w Polsce, jak i w Kanadzie uprawa Cząbru Górskiego jest jeszcze stosunkowo rzadko spotykana.
Warto zauważyć, że roślina ta może być również używana do celów ozdobnych.
Ma wyraźnie dekoracyjny charakter i pasuje do ogródków skalnych, rabat bylinowych w ogrodach naturalnych, japońskich na słonecznych stanowiskach.
Stosować ją także można jako roślinę okrywową lub na pachnące obwódki ścieżek i tarasów.
Daje się uprawiać również jako roślina doniczkowa
Wyciągi z Cząbru Górskiego hamują rozwój drożdżaków (z rodzaju Candida), bakterii: paciorkowców i gronkowców oraz pałeczek okrężnicy E. coli.
Zostało to udowodnione w szeregu badań w różnych krajach.
Olejek z Cząbru Górskiego hamuje aktywność wirusów, np. HIV.
Działa także niszcząco na grzyby patogenne z rodzaju Trichophyton.
Preparaty sporządzane z Cząbru Górskiego, obok silnego działania odkażającego i antyseptycznego, działają żółciopędnie, ochronnie na miąższ wątroby, rozkurczowo i pobudzająco na czynności przewodu pokarmowego.
źródło
Jego angielska nazwa to Winter savory.
Roślina pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego i jest byliną.
W naszych jednak warunkach klimatycznych ma bardzo małe szanse na przetrwanie zimy.
Jej właściwości przyprawowo podobne są do Cząbru Ogrodowego, ale zapach jest bardziej intensywny.
Dzieje się tak ze względu na większą zawartość w nim olejków eterycznych.
Liście tego gatunku są krótsze, ciemniejsze, lekko skórzaste i szorstko owłosione z widocznymi punkcikami gruczołów.
Roślina osiąga maksymalnie do 50 cm wysokości.
Zakwita na początku sierpnia drobnymi białymi lub jasnoróżowymi kwiatkami, które są zresztą charakterystyczne dla całej rodziny jasnotowatych.
Krzewinki zwykle rosną w zwartych kępach i są silnie rozgałęzione.
Ten właśnie Cząber jest ważnym składnikiem zyskującej sobie coraz większą popularność, a wywodzącej swój rodowód z Bułgarii Czubrycy (bul. trapez na czubrica).
Tę mieszankę ziół i przypraw, którą śmiało porównywać można z ziołami prowansalskimi.
Jest jednak bardziej wyrazista, a to między innymi dzięki sporej zawartości w niej Cząbru Górskiego.
Warto przypomnieć, że Cząber jest jedną z przypraw używanych do produkcji salami.
Cząber Górski dodaje również smaku zupom, doskonale łączy się z pomidorami, jest dobrą przyprawą do ryb, zwłaszcza pstrąga.
Przyprawiać nim można dziczyznę, zawiesiste sosy, tłuste mięsa, farsze, niektóre grzyby i sałatki.
Najlepiej dodawać go jednak pod koniec sporządzania potrawy.
Za przyprawę może nam posłużyć zarówno świeże jak i suszone ziele.
Można ścinać tylko wierzchołki pędów, ale i też całą część nadziemną.
Zarówno w Polsce, jak i w Kanadzie uprawa Cząbru Górskiego jest jeszcze stosunkowo rzadko spotykana.
Warto zauważyć, że roślina ta może być również używana do celów ozdobnych.
Ma wyraźnie dekoracyjny charakter i pasuje do ogródków skalnych, rabat bylinowych w ogrodach naturalnych, japońskich na słonecznych stanowiskach.
Stosować ją także można jako roślinę okrywową lub na pachnące obwódki ścieżek i tarasów.
Daje się uprawiać również jako roślina doniczkowa
Wyciągi z Cząbru Górskiego hamują rozwój drożdżaków (z rodzaju Candida), bakterii: paciorkowców i gronkowców oraz pałeczek okrężnicy E. coli.
Zostało to udowodnione w szeregu badań w różnych krajach.
Olejek z Cząbru Górskiego hamuje aktywność wirusów, np. HIV.
Działa także niszcząco na grzyby patogenne z rodzaju Trichophyton.
Preparaty sporządzane z Cząbru Górskiego, obok silnego działania odkażającego i antyseptycznego, działają żółciopędnie, ochronnie na miąższ wątroby, rozkurczowo i pobudzająco na czynności przewodu pokarmowego.
źródło