15-10-2020, 22:42
Herbata Ziołowa-Biedrzeniec [b]Anyż-Pimpinella Anisum[/b]
Nasiona (Anise Seed Tea)
Nasiona Anyżu były tradycyjnie używane przy problemach z oddychaniem i trawieniem
Ze względu na słodki smak jest często używany zamiast lukrecji do słodzenia innych produktów spożywczych i słodyczy.
Już w 1550 roku pne starożytni Egipcjanie stosowali anyż jako środek leczniczy w celu leczenia chorób żołądka i jamy ustnej.
Jeśli jesteś fanem smaku czarnej lukrecji, spodoba ci się również ta ostra przyprawa.
Oprócz smaku i wartości odżywczych może poprawić trawienie, objawy menopauzy, nastrój i nie tylko.
Herbata Anyżowa
Wiele tradycyjnych preparatów z Anyżu polega na ekstrakcji nasion gorącą wodą.
Herbata z Nasion Anyżu przygotowana w ten sposób podobno łagodzi gazy i wzdęcia; jednak takie oświadczenia nie zostały potwierdzone w badaniach naukowych.
Ponieważ Nasiona Anyżu są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, możesz je napić gorącą wodą i spożywać razem z herbatą, aby uzyskać korzyści.
Alternatywnie, zgniatanie nasion może uwolnić dobroczynny olej .
Jak zrobić Herbatę Anyżową
Do zwykłej herbaty z nasion Anyżu można użyć zmielonych lub całych nasion.
Mielenie lub kruszenie nasion spowoduje uwolnienie większej ilości oleju.
Dodaj około 2 łyżeczek do herbaty na 8 uncji gorącej wody.
Pozostaw herbatę na 10 minut, a następnie przefiltruj napój.
W razie potrzeby do zwykłej herbaty anyżowej można dodać inne zioła lecznicze.
Popularny jest korzeń Imbiru, miód i cytryna, które dobrze komponują się z lukrecjowym aromatem Anyżu.
źródło
źródło