24-10-2020, 22:19
Kawa po Wietnamsku (Ca Phe Trung) czyli Kawa z Koglem Moglem
Kawa po wietnamsku to kawa którą po pierwszy widziałam w programie telewizyjnym typu Galileo.
Od razu na skrawku papieru zapisałam sobie przepis na nią.
Dopiero później w czeluściach internetu dokopałam się, że jest to prawie to samo co kawa z kiedyś popularnym tzw. koglem moglem ????
Od razu przyznaję, że nie robiłam oryginalnej kawy po weitnamsku, ponieważ do jej przygotowania potrzebny jest specjalny gatunek kawy.
Sposób jej zaparzania też jest inny.
Podposiłkowałam się natomiast mocnym espresso i efekt też wyszedł pyszny ????
Pyszny ale też mega słodki ????
Doszłam do wniosku, że taki rarytas wystarczy mi wypić raz w roku ????
Kawa po wietnamsku: składniki na 2 duże porcje:
2 żółtka
4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka miksujemy z cukrem.
Kiedy zaczynają jaśnieć dolewamy mleko skondensowane i nadal miksujemy.
Do momentu, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta.
U mnie trwało to około 7-8 minut.
Zaparzamy kawę i do gorącej wlewamy nasze ubite jajka, które będą już gęste dlatego zatrzymają się na powierzchni kawy.
Ja wykorzystałam proporcje: 2/3 kawy i 1/3 tak zwanego kogla mogla.
Na początku próbowałam pić bez mieszania.
Obie wersje smakują pysznie.
Nie polecam do tej kawy nic słodkiego, bo byłoby to chyba nie do zjedzenia ????
Już po składnikach widać, że kawa po wietnamsku jest mega słodka ale za to pyszna.
smacznego...
tutaj przepis na Kawa po wietnamsku, klasyk z Sajgonu