25-10-2020, 18:35
Kawa Potrójnie Kawowa
Składniki:
2 czubate łyżeczki kawy mielonej
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru pudru
2-4 łyżeczki syropu kawowego do deserów
100 ml śmietanki kremówki 30%
2 szczypty kakao naturalnego
Sposób przygotowania:
Kawę wsypać do podgrzanej \"łapki\" ekspresu ciśnieniowego ręcznego - zaparzyć i rozlać do dwóch filiżanek - w każdej powinno być nie więcej niż 1/2 filiżanki naparu.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijać spieniaczem do mleka dosypując cukier puder i kawę rozpuszczalną.
Gdy piana będzie sztywna nałożyć ją na wierzch zaparzonej kawy zostawiając ok. 2 łyżeczek.
Środek nałożonej śmietany polać syropem kawowym i nałożyć pozostałą śmietanę.
Oprószyć odrobinką kakao naturalnego.
źródło