26-10-2020, 17:33
Kawa po Duńsku
Nigdy do tej pory nie piłam kawy z dodatkiem żółtka, ale jako że bardzo lubię kogel-mogel, nie miałam żadnych oporów by wypróbować ten przepis.
Tak przygotowana kawa jest kremowa i wyrazista w smaku, a dodatek skórki cytrynowej nadaje jej ciekawego akcentu.
Ponieważ kawę tę podaje się na zimno, świetnie sprawdzi się w letnie popołudnia
Składniki:
kawa rozpuszczalna 6 g
żółtko 1 sztuka
cukier 10 g
skórka z cytryny 1⁄2 łyżeczki
bita śmietana b.d.
lód b.d.
woda 200 ml
(1 porcja)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 żółtko,
2 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki skórki startej z cytryny,
bita śmietana,
kostki lodu
Żółtko utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę.
Dodać kawę zaparzoną w 200ml wody i kilka kostek lodu.
Dobrze wymieszać i przelać do wysokiej szklanki.
Udekorować bitą śmietaną (ja dodatkowo posypałam jeszcze odrobiną cynamonu).
źródło