26-10-2020, 17:47
Kawa Waniliowo-Piernikowa
Składniki
1 szklanka wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki startej czekolady
Przygotowanie
Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier oraz kawę z przyprawą do piernika i podgrzewać do połączenia się składników, po czym odstawić.
Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nasionka - przełożyć do drugiego garnuszka, wlać mleko i podgrzać, ale nie gotować.
Połączyć z mieszanką kawową i przelać do szklanek.
Teraz ubić szybko mocno schłodzoną śmietanę - przełożyć do szprycy i udekorować kawę, posypując odrobiną czekolady.
źródlo