08-02-2012, 01:05
Jeden z kurortów ze Sri Lanki stworzył tort, który reklamuje jako najdroższy deser świata.
Porcja tego smakołyku, przybranego szlachetnym kamieniem, kosztuje 14,5 tys. dol.
Kurort ze Sri Lanki liczy sobie tyle za owocowy deser, wykończony rzeźbą z czekolady i gigantycznym klejnotem.
Deser stworzono po to, goście kurortu The Fortress, znajdującego się w położonym na wybrzeżu miasta Galle, przeżyli jedyne w swoim rodzaju doświadczenie - opowiada manager ds. PR hotelu, Shalini Perera.
Deser to włoski tort owocowy o posmaku likieru Irish cream, podawany na rodzaju musu z mango i granatu oraz na szampańskim zabajone.
Dekoruje go czekoladowa rzeźba rybaka wspinającego się na pal (nawiązująca do miejscowej tradycji) - i 80-karatowy akwamaryn.
Podanie deseru wymaga specjalnego zamówienia.
Źródło