27-11-2020, 02:21
Karmuszka czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur
Karmuszka to regionalna zupa wywodząca się z Warmii Mazur.
Łączy w sobie wpływy kuchni polskiej i niemieckiej.
Jest bardzo treściwa. Znajdziemy w niej dużą ilość warzyw i mięso.
Składniki (4-6 porcji):
500g mięsa wieprzowego np. z szynki, łopatki,
150g wędzonego boczku,
2 cebule,
200g białej kapusty,
2 marchewki,
Kawałek selera,
150g suchej fasoli,
100g koncentratu pomidorowego,
100g śmietany 18%,
1 łyżka mąki,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
1 łyżeczka majeranku,
Sól,
Pieprz,
Smalec do smażenia,
2l wody,
Przygotowanie:
Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości.
Mięso kroimy w większą kostkę.
Warzywa obieramy.
Cebule kroimy w małą kostkę, marchewkę w talarki, a selera w kostkę.
Kapustę szatkujemy. Boczek drobno kroimy.
Na patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony.
W garnku rozgrzewamy odrobinę smalcu.
Dodajemy boczek i smażymy go kilka minut aż wytopi się z niego jak najwięcej tłuszczu.
Wówczas dodajemy cebule i smażymy kilka minut.
Dodajemy wszystkie warzywa i smażymy 3 minuty często mieszając.
Dodajemy mięso, liście laurowe i ziela angielskie i całość zalewamy wodą.
Zagotowujemy.
Zupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy koncentrat, majeranek i fasolę.
Zupę ponownie zagotowujemy i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru i dodajemy do zupy.
Zupę zdejmuje z ognia.
Zupę podajemy z pieczywem.
Życzę smacznego ????
Uwaga:
1) Możemy zamiennie użyć fasoli z puszki.
źródlo