27-11-2020, 19:38
Najlepsza zupa ogórkowa z kurczakiem
Sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z kurczakiem, ryżem i ziemniakami przygotowany krok po kroku.
Niby tylko zupa ogórkowa, a przepisów na nią co nie miara.
Każda Pani domu, każda babcia ma swój jedyny i niepowtarzalny i każdy z nich jest najlepszy oczywiście
No więc, czytajcie uważnie:
przepis na dzisiejszą zupę jest od babci Ali, ją z kolei nauczyła gotować tą zupę jej mama , a ona z kolei na początku ubiegłego wieku pracowała w pałacu u Państwa Turnauów i tamtejszy kucharz zdradził jej recepturę.
No więc wychodzi na to, że przepis ma już swoje lata i wg. mnie to najlepsza zupa ogórkowa i już .
Składniki
ok. 2 litry bulionu drobiowego
1 filet z piersi kurczaka
1 marchew
4 ziemniaki
kawałek korzenia pietruszki
6 łyżek ryżu
1 łyżka kaszy jęczmiennej
1 niewielka cebula
5 ogórków kwaszonych
ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (do smaku)
po kilka ziarenek ziela i pieprzu, listek laurowy
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
sól i pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie
Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ).
W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę, dodaję ryż, kaszę, przyprawy oraz podsmażonego kurczaka (w jednym kawałku ) - gotuję 15 minut. Kurczaka wyjmuję, kroję w kostkę i z powrotem dodaję go do zupy.
Siekam cebulkę i podduszam na maśle.
Ogórki ścieram na tarce - dorzucam do cebulki i podsmażam - wszystko dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz kwasem z ogórków i gotuję jeszcze przez 5-7 minut.
Na koniec zupę zaprawiam śmietaną i wsypuję 2 łyżki posiekanego koperku.