Śledziowe wariacje
#21

   
Śledzie w Cytrusowej Marynacie
Składniki:
3 Śledzie typu matias
300 ml mleka
2 pomarańcze
1 cytryna
1 limonka
1 mandarynka
4 goździki
2 łyżki oliwy z oliwek
Kolorowy pieprz
½ czerwonej cebuli

Matiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku, na drugi dzień nadają się do obróbki. 
Następnego dnia śledzie płuczemy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
 Kroimy śledzie po skosie na cienkie kawałki.
Ze sparzonych cytrusów ścieramy skórkę i przekładamy do miski. 
Wyciskamy też z cytrusów sok, mieszamy ze skórką, dodajemy do śledzi, doprawiamy je kolorowym pieprzem. 
Mieszamy i marynujemy kilka godzin w lodówce, kilkukrotnie należy śledzie przemieszać, aby równomiernie się marynowały.
Po kilku godzinach śledzie wyciągamy z marynaty i zalewamy je dodatkowo 2 łyżkami oliwy.
Pomarańczę i cebulę kroimy w kostkę. 
Układamy na dnie pomarańcze, następnie warstwami śledzie wraz z cebulką i kostkę pomarańczy. 
Wierzchnie śledzie dekorujemy paskami skórki z cytrusów, goździkami i kolorowym pieprzem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości