16-12-2020, 11:25
Śledzie w Oleju z Natką Pietruszki.
Do ich przygotowania użyłam oleju lnianego, który według mnie najbardziej do nich pasuje.
Wyciąga ze śledzi to, co najlepsze.
Składniki
500g filetów śledziowych
1 cebula
250 ml oleju lnianego
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego.
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Filety opłukujemy pod zimną wodą ( lub jeśli są bardzo słone to moczymy je w wodzie przez kilka godzin, w zależności od stopnia ich słoności ).
Po opłukaniu osuszamy je papierowym ręcznikiem i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.
Cebulę drobno szatkujemy lub kroimy w cieniutkie talarki, umieszczamy ją na sitku, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i pozostawiamy na 15 minut. Po upływie 15 minut polewamy ją wrzątek i dobrze odciskamy.
Świeżą natkę pietruszki płuczemy i po odsączeniu drobno siekamy.
W słoiku układamy warstwami sparzoną cebulkę, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i posiekaną natkę.
Gdzie nie gdzie wciskamy ziele angielskie i liście laurowe.
Wszystko zalewamy olejem i lekko dociskamy, aby pozbyć się powietrza.
Jeśli zachodzi potrzeba, to dolewamy oleju, aby śledzie były całkowicie nim pokryte. Słoik przykrywamy i umieszczamy w lodówce na dwa trzy dni, aby smaki się przegryzły.
https://kawa-cynamonem-pachnaca.blogspot...l?spref=pi