09-02-2012, 13:16
Kawa curacao
Karl Gottlieb Hering jest autorem wiersza ostrzegającego przed nadmiernym spożyciem kawy,
która osłabia nerwy, powoduje bladość cery i choroby.
Wiersz kończy się apelem:
Nie bądźże więc słabeuszem, który kawie oddał duszę.
Nic jednak nie przeszkodziło zwycięskiemu pochodowi kawy na całej kuli ziemskiej
i co rano przy śniadaniu piją ją miliony ludzi.
Składniki
1/4 I mleka
50 g ciemnej polewy czekoladowej
1/4 I mocnej kawy
100 g likieru pomarańczowego curacao
1/8 I kremówki
4 łyżeczki tartej czekolady
Sposób przygotowania
Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu mieszając.
Kawę zaparzyć i podgrzać z likierem pomarańczowym nie doprowadzając do wrzenia.
Kremówkę ubić.
Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać.