2 Buław - Oswald Wirth Tarot - dyskusja

Eremit napisał(a):Każdy może swojego Tarota zrobić i nie widzę problemu, ale w ramach przyzwoitości i tradycji. Tarot do klasycznych wersji tworzył sie 400 lat, a może i więcej, więc uszanujmy to. Pewnych rzeczy nie mogę zdzierżyś, jak zmiana nazw AW, zupelnie inne znaczenia i generalnie wszelkie dziwactwa
Czyli generalnie tylko wierne klony RW mają rację bytu ? Oczywiście masz prawo do własnego zdania, natomiast ja mam nadzieję, że nie wszyscy będą podchodzili do Tarota w tak ortodoksyjny sposób, bo opieranie się na wizji karty jaką miał jeden człowiek znacznie zawęża możliwości poznania Tarota. Wspólcześni Arturowi Edwardowi W. na podstawie tej samej wiedzy mogli przecież daną kartę zobrazować w inny sposób. Musimy pamiętać również o tym, że jak pisze sam autor jego dzieło to "fragmenty tradycji tajemnej za zasłoną dywinacji" A jeśli już jesteśmy przy 2 Buław, zobaczmy jakie znaczenie wróżebne podaje dla tej karty A.E.Waite: "nie jest możliwe pogodzenie różnych wersji interpretacji; z jednej strony bogactwo, fortuna, świetność; z drugiej cierpienie fizyczne, choroba, rozgoryczenie, smutek, umartwienie. Projekt sugeruje, że oto władca nadzoruje swoje posiadłości, ewentualnie przypatruje się kuli ziemskiej; wydaje się, że jest to choroba, umartwienie, smutek Aleksandra wśród wspaniałości bogactw świata. Karta odwrócona : zaskoczenie, zdumienie, oczarowanie, emocje, kłopoty, strach."
W tej samej książce ("Obrazkowy klucz do Tarota" A.E. Waite) dodatkowe znaczenie 2 Buław to: "młoda dziewczyna może oczekiwać drobnych rozczarowań"
Reasumując smutna postać na karcie (Tarot Anny K.) przedstawia jedno z jej tradycyjnych znaczeń, nie jest dziwactwem ani gniotem.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości