18-01-2021, 05:41
Ciekawe to jest... Kiedyś dziwił mnie ten wysyp bezglutenowców, podchodziłam sceptycznie do tego skąd nagle tyle ludzi z nietolerancją glutenu.
Ale dowiedziałam się czegoś co w jakiś sposób do mnie trafia - że skład dawnych zbóż był inny, i dzisiejsza pszenica to nie jest to samo co pszenica sprzed lat. Dobrze, ale w takim wypadku orkisz będący bardziej pierwotną i zdrowszą formą pszenicy, powinien być chyba lepiej tolerowany niż "zwykła" dzisiejsza pszenica?...
Ale dowiedziałam się czegoś co w jakiś sposób do mnie trafia - że skład dawnych zbóż był inny, i dzisiejsza pszenica to nie jest to samo co pszenica sprzed lat. Dobrze, ale w takim wypadku orkisz będący bardziej pierwotną i zdrowszą formą pszenicy, powinien być chyba lepiej tolerowany niż "zwykła" dzisiejsza pszenica?...