11-02-2012, 20:33
Diamenty w torcie?
Goście charytatywnego koktajlu Fundacji ORIMARI, który odbył się 30 maja 2011 r. w restauracji Villa Foksal, mogli się przekonać jaki jest smak luksusu.
Podczas wydarzenia został zaprezentowany Najdroższy Tort w Polsce.
Galeria Słodkości wspólnie z Antykwariatem Jubilerskim Jacek Zięta stworzyli prawdziwe słodkie arcydzieło ozdobione biżuterią o wartości 1,5 mln złotych!
Wybrane kawałki tortu zostały oczywiście zlicytowane, a cały dochód z imprezy, czyli 104 tys. złotych, przekazany został na pomoc dzieciom ze świetlic socjoterapeutycznych w Warszawie.
Aukcję poprowadziła znana z niesienia pomocy innym, charyzmatyczna i niezastąpiona Dorota Wellman. Wieczór uświetnił smyczkowy „Kwartet 4 – te”.
Najdroższy w Polsce Tort został stworzony na bazie ekskluzywnych składników: szampana, belgijskiej czekolady oraz drobinek jadalnego, 23-karatowego złota.
Znajdowało się na nim 19 sztuk antycznej biżuterii z XIX i początków XX wieku ze srebra, platyny oraz złota.
Jacek Zięta z Antykwariatu Jubilerskiego zaprezentował m.in. Unikatową, diamentową łezkę z różowym brylantem z certyfikatem z Antwerpii, broszkę firmy Boucheron z XIX wieku w oryginalnym etui oraz kolię diamentowo – perłową, która zwieńczała 7-piętrowy tort.
Łączna wartość tortu została wyceniona na ponad 1,5 mln złotych.
To niezwykłe słodkie arcydzieło ochraniała jedna z największych firm branży usług ochrony osób i mienia w Polsce –Konsalnet Holding.
Taki tort musiał smakować wybornie, prawda?
żródło