Borówka
#4

   
Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.)
Często nazywana borówką amerykańską – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).
Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzenił się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych rejonach Europy (Wielka Brytania, Holandia).
W wielu krajach, również w Polsce, jest uprawiany.

Krzew dorastający do 2,5 m wysokości.
Roślina jest długowieczna. Może rosnąć nawet 20 lat.
Pędy silnie rozgałęziające się.
Pączki kwiatowe powstają w szczytowych partiach zarówno krótkopędów, jak i długopędów.
Liście eliptyczne, całobrzegie, skórzaste, całobrzegie (u niektórych odmian płytko ząbkowane).
Kwiaty zebrane w grona. Korona dzwonkowata, biała , białozielona lub różowa.
Kwitnie od kwietnia do maja, kwiaty zapylane są przez pszczoły i trzmiele.
Działki kielicha są trwałe, zrośnięte z zalążnią.
Owoce typu jagody pozornej.
Dojrzewają od połowy lipca do września.
Są dużo większe od owoców borówki czarnej, podobne w smaku, lecz pozbawione brudzącego soku.

Kulinaria.
Owoce są smaczne i mają duże wartości odżywcze.
Są bogate w cukry, kwasy mineralne, sole mineralne, pektyny, witaminy.
Nadają się do spożycia na surowo, jako owoc deserowy, jak również na przetwory
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości