13-02-2012, 22:38
Kuchnia włoska
Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. Bogata i wielowiekowa kultura Włoch silnie oddziałuje na przepisy kulinarne tamtejszego regionu i nie tylko. Teraz niemalże każdy rejon naszego globu czerpie pomysły od tej krainy wyrazistych smaków. Pomimo faktu, ze kuchnię włoską kojarzy się głównie z pizzą i spaghetti, nie jest ona jednolita. Każdy z regionów, a jest ich 20, szczyci się własnymi, charakterystycznymi receptami kulinarnymi. Są one zbierane i modyfikowane przez lata, a dla wielu smakoszy włoskiej kuchni jeszcze niezgłębione.
Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw z kuchni włoskiej, począwszy od tortellini poprzez lasagne, ravioli aż do rozmaitych makaronów i serów. Szczególnie te ostatnie nadają specyficzny smak potrawom. Jeżeli ktoś miał to szczęście spróbować sera mozzarella wytwarzanego w Kampanii, bądź sera Gorgonzola dojrzewającego na północy w Lombardii, na pewno nigdy nie zapomni ich smaku.
Mimo różnorodności, kuchnia Półwyspu Apenińskiego posiada również cechy wspólne i z całą pewnością łączy ją zamiłowanie do warzyw. Do Polski zostały przywiezione w 1518 roku z Włoch przez żonę króla Zygmunta Starego - Bonę Sforze. Dzięki tym kontaktom poznaliśmy włoski smak zieleniny i nazwaliśmy ją "włoszczyzną". Spośród bogactwa włoskich jarzyn można wymienić najczęściej używane, czyli pomidory, cebulę i czosnek. Są one częścią składową pomidorowych sosów i zup np. minestrone. Należy również pamiętać o wszelkiego rodzaju przyprawach, tj. oregano lub bazylii oraz szlachetnej oliwie, która jest chlubą południa Włoch.
O włoskim gotowaniu opowiadają serie telewizyjne emitowane na antenie Kuchni.tv. "Wielka włoska wyprawa Jamiego" to historia Anglika rzuconego na głębokie wody włoskiej kuchni, który zapoznając się z miejscową ludnością uczy się włoskiej sztuki kulinarnej. W programie "Antonio Carluccio ucztuje w Italii" przedstawiamy postać rodowitego Włocha, który zdradza największe sekrety włoskiego gotowania i przepisy używane w tradycyjnych włoskich domach. Razem z nim zwiedzimy północ i południe tego pięknego i malowanego słońcem kraju. Sam Antonio mówi: "Jest to moja szansa na pokazanie, jakie Włochy są naprawdę - jedzenie, ludzie, starzy przyjaciele".
Włosi to również wielcy miłośnicy łakoci i twórcy wspaniałych włoskich deserów. Do najsłynniejszych zaliczamy tiramisu deser wywodzący się z Toskanii, czy też panna cotta (gotowana śmietanka), głównie serwowana na północy Włoch (Piemont, Emilia-Romania). Jednakże najbardziej rozpoznawalnym i uznanym na całym świecie włoskim deserem są lody włoskie. W Kuchni.tv poświęcamy temu smakołykowi film dokumentalny zatytułowany "Lody: Niekończąca się przyjemność" Dokument skupia się na historii lodów, sposobie ich przyrządzania, oraz najsłynniejszych kawiarniach we Włoszech i nie tylko.
Czym jednak byłoby włoskie biesiadowanie gdyby do przepysznego dania z Italii; deseru, makaronu czy też sztuki mięsa zapieczonej np. w parmezanie, nie podać kieliszka przepysznego włoskiego wina. Tak jak receptury wytwarzania serów w zależności od regionu różnią się i doskonalą, tak tez winnice włoskie posiadają swoje własne przepisy na wspaniałe wina znane na całym świecie. Obecnie Włochy uznane są za jednego z największych producentów win i nazywane są "krainą wina". Dość duże zróżnicowanie klimatu w poszczególnych regionach, począwszy od gorącego południa, a skończywszy na chłodniejszej północy, pozwala na uprawę różnych winorośli będących podstawą białych i czerwonych win. Najsłynniejsze regiony znane z własnej produkcji to Piemont ze swoim Barolo, Kalabria znana z Gravello czy też Toskania i tamtejsze wino Chianti. Charakterystyka tych regionów dokładniej zaprezentowana jest w serii programów "Z korkociągiem przez Italię", a podroż po smakach tego trunku ułatwi Jancis Robinson - "Mistrzyni win".
Kultura kraju jest niezwykle zajmująca i zjawiskowa, kojarzy się z radością, miłością i słońcem, ale kuchnia tego kraju zasługuje na szczególne traktowanie i wyróżnienie. "Bon appetito!".
Źródło: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_encyklopedia-kuchni_18_kuchnia-wloska.html">http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_encyk ... loska.html</a><!-- m -->
Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. Bogata i wielowiekowa kultura Włoch silnie oddziałuje na przepisy kulinarne tamtejszego regionu i nie tylko. Teraz niemalże każdy rejon naszego globu czerpie pomysły od tej krainy wyrazistych smaków. Pomimo faktu, ze kuchnię włoską kojarzy się głównie z pizzą i spaghetti, nie jest ona jednolita. Każdy z regionów, a jest ich 20, szczyci się własnymi, charakterystycznymi receptami kulinarnymi. Są one zbierane i modyfikowane przez lata, a dla wielu smakoszy włoskiej kuchni jeszcze niezgłębione.
Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw z kuchni włoskiej, począwszy od tortellini poprzez lasagne, ravioli aż do rozmaitych makaronów i serów. Szczególnie te ostatnie nadają specyficzny smak potrawom. Jeżeli ktoś miał to szczęście spróbować sera mozzarella wytwarzanego w Kampanii, bądź sera Gorgonzola dojrzewającego na północy w Lombardii, na pewno nigdy nie zapomni ich smaku.
Mimo różnorodności, kuchnia Półwyspu Apenińskiego posiada również cechy wspólne i z całą pewnością łączy ją zamiłowanie do warzyw. Do Polski zostały przywiezione w 1518 roku z Włoch przez żonę króla Zygmunta Starego - Bonę Sforze. Dzięki tym kontaktom poznaliśmy włoski smak zieleniny i nazwaliśmy ją "włoszczyzną". Spośród bogactwa włoskich jarzyn można wymienić najczęściej używane, czyli pomidory, cebulę i czosnek. Są one częścią składową pomidorowych sosów i zup np. minestrone. Należy również pamiętać o wszelkiego rodzaju przyprawach, tj. oregano lub bazylii oraz szlachetnej oliwie, która jest chlubą południa Włoch.
O włoskim gotowaniu opowiadają serie telewizyjne emitowane na antenie Kuchni.tv. "Wielka włoska wyprawa Jamiego" to historia Anglika rzuconego na głębokie wody włoskiej kuchni, który zapoznając się z miejscową ludnością uczy się włoskiej sztuki kulinarnej. W programie "Antonio Carluccio ucztuje w Italii" przedstawiamy postać rodowitego Włocha, który zdradza największe sekrety włoskiego gotowania i przepisy używane w tradycyjnych włoskich domach. Razem z nim zwiedzimy północ i południe tego pięknego i malowanego słońcem kraju. Sam Antonio mówi: "Jest to moja szansa na pokazanie, jakie Włochy są naprawdę - jedzenie, ludzie, starzy przyjaciele".
Włosi to również wielcy miłośnicy łakoci i twórcy wspaniałych włoskich deserów. Do najsłynniejszych zaliczamy tiramisu deser wywodzący się z Toskanii, czy też panna cotta (gotowana śmietanka), głównie serwowana na północy Włoch (Piemont, Emilia-Romania). Jednakże najbardziej rozpoznawalnym i uznanym na całym świecie włoskim deserem są lody włoskie. W Kuchni.tv poświęcamy temu smakołykowi film dokumentalny zatytułowany "Lody: Niekończąca się przyjemność" Dokument skupia się na historii lodów, sposobie ich przyrządzania, oraz najsłynniejszych kawiarniach we Włoszech i nie tylko.
Czym jednak byłoby włoskie biesiadowanie gdyby do przepysznego dania z Italii; deseru, makaronu czy też sztuki mięsa zapieczonej np. w parmezanie, nie podać kieliszka przepysznego włoskiego wina. Tak jak receptury wytwarzania serów w zależności od regionu różnią się i doskonalą, tak tez winnice włoskie posiadają swoje własne przepisy na wspaniałe wina znane na całym świecie. Obecnie Włochy uznane są za jednego z największych producentów win i nazywane są "krainą wina". Dość duże zróżnicowanie klimatu w poszczególnych regionach, począwszy od gorącego południa, a skończywszy na chłodniejszej północy, pozwala na uprawę różnych winorośli będących podstawą białych i czerwonych win. Najsłynniejsze regiony znane z własnej produkcji to Piemont ze swoim Barolo, Kalabria znana z Gravello czy też Toskania i tamtejsze wino Chianti. Charakterystyka tych regionów dokładniej zaprezentowana jest w serii programów "Z korkociągiem przez Italię", a podroż po smakach tego trunku ułatwi Jancis Robinson - "Mistrzyni win".
Kultura kraju jest niezwykle zajmująca i zjawiskowa, kojarzy się z radością, miłością i słońcem, ale kuchnia tego kraju zasługuje na szczególne traktowanie i wyróżnienie. "Bon appetito!".
Źródło: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_encyklopedia-kuchni_18_kuchnia-wloska.html">http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_encyk ... loska.html</a><!-- m -->