Kluchy, kluski
#15

[Obrazek: g%C5%82%C3%B3wne-43.jpg]
Kluski wołyńskie
Są to lekkie kluski bezglutenowe, którymi można zajadać się na słodko lub na wytrawnie. 
Na słodko proponuję podać je z owocami i śmietanką.
A na wytrawnie jako dodatek do mięs i gulaszów.
Kluseczki mogą też stanowić osobny posiłek

Składniki (4 porcje):
200g mąki gryczanej,
300ml mleka,
3 jajka,
1 łyżka masła,
300g twarogu bądź białego sera trzykrotnie zmielonego,
Szczypta soli

Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i szczyptę soli i zagotowujemy. 
Następnie nie przerywając gotowania stopniowo dodajemy mąkę i szybko mieszamy. 
Masę mieszamy łyżką lub trzepaczką tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek. 
Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. 
Białka oddzielamy od żółtek. Jeśli używamy twarogu to mielimy go. 
Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po trochę sera i ucieramy razem mikserem. 
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. 
Nie będzie to proste, bo masa jest dość gęsta.

W garnku zagotowujemy wodę. 
Za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w gorącej wodzie formujemy kluseczki. 
Gotujemy je około 2-3 minuty od wypłynięcia. 
Kluseczki odcedzamy i podajemy na ciepło. 
Można je polać roztopionym masłem.
Życzę smacznego
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kluchy, kluski - przez Krystyna - 03-03-2013, 01:43
RE: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Joana - 22-04-2017, 16:17
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 00:21
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 01:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości