11-03-2021, 00:21
Kluski wołyńskie
Są to lekkie kluski bezglutenowe, którymi można zajadać się na słodko lub na wytrawnie.
Na słodko proponuję podać je z owocami i śmietanką.
A na wytrawnie jako dodatek do mięs i gulaszów.
Kluseczki mogą też stanowić osobny posiłek
Składniki (4 porcje):
200g mąki gryczanej,
300ml mleka,
3 jajka,
1 łyżka masła,
300g twarogu bądź białego sera trzykrotnie zmielonego,
Szczypta soli
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i szczyptę soli i zagotowujemy.
Następnie nie przerywając gotowania stopniowo dodajemy mąkę i szybko mieszamy.
Masę mieszamy łyżką lub trzepaczką tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek.
Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Jeśli używamy twarogu to mielimy go.
Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po trochę sera i ucieramy razem mikserem.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
Nie będzie to proste, bo masa jest dość gęsta.
W garnku zagotowujemy wodę.
Za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w gorącej wodzie formujemy kluseczki.
Gotujemy je około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Kluseczki odcedzamy i podajemy na ciepło.
Można je polać roztopionym masłem.
Życzę smacznego
źródło