Kuchnia Hinduska
#2

Indie to kolebka wielu religii, kultur i tradycji, w tym także kulinarnych.
Spotkamy tu wyznawców islamu, buddyzmu, dżinizmu oraz hinduizmu - największej religii na Półwyspie Indyjskim.
Hinduizm ma wpływ nie tylko na styl życia wyznawców, ale także na ich sposób odżywiania się.
Kuchnia hinduska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, a to dzięki emigrantom z Indii, którzy ją umiejętnie spopularyzowali.

Hinduizm to nie tylko religia, ale także styl życia, system nakazów i zakazów, kultura spożywania posiłków oraz kuchnia.
Do jedzenia podchodzi się z należytą czcią i oddaniem.
Bóstwem czczonym za dostarczanie pożywienia jest Annapurna – żywicielka.
Wspomniany wcześniej podział na warny czy kasty również automatycznie określa, co dana grupa społeczna może spożywać oraz w jakim towarzystwie.
Jedna z zasad głosi, że osoby z wyższej kasty nie mogą przyjmować pokarmów i wody od osób z kast niższych.
Ponadto jest kilka ważnych reguł, które stosuje się w zależności od regionu i odłamuhinduizmu.
Istnieją liczne kulinarne tabu.
Ludność wyznania hinduskiego ma zakaz spożywania wołowiny, bo krowy uznane są za święte.
Jednak ten zwyczaj nie zawsze obowiązywał.
We wczesnych czasach wedyjskich bydło bardzo często wykorzystywane było jako ofiara składana bogom, stanowiło także pokarm wielu grup koczowniczych zamieszkujących te ziemie.
Z czasem, kiedy populacja się powiększała, mięso krów zaczęło stawać się towarem deficytowym, a przywilej spożywania go mieli jedynie bramini – kapłani.
Kiedy narodził się buddyzm zakazujący spożywania mięsa, w życie weszła doktryna Ahinsa
(do tej pory obowiązująca w hinduizmie i buddyzmie) – zakazująca zadawania bólu i cierpienia ludziom i zwierzętom.
Zasady tej musieli przestrzegać przede wszystkim ortodoksyjni kapłani.
Oni byli objęci całkowitym zakazem spożywania mięsa.
Wegetarianizm stawał się popularny także wśród niższych warstw społecznych, jednak z czasem od tej zasady odstąpiono, zwłaszcza w regionach w których mięso ryb czy zwierząt było głównym źródłem wyżywienia, a także tam gdzie pojawiły się przedstawiciele innych narodów i wyznań i których kuchnia wywarła duży wpływ na rdzenne potrawy.
Przykładem mogą być północne regiony Indii które w dużej mierze zamieszkują muzułmanie.
Nadal jednak kuchnia hinduska to prawdziwy raj dla wegetarian, gdyż oferuje mnóstwo dań z wykorzystaniem warzyw i niezliczonych indyjskich przypraw.
Wśród zakazanej żywności znajdują się także: cebula, czosnek i grzyby, które nadal nie są spożywane przez ortodoksyjnych braminów.
Warto wspomnieć, że każdy posiłek, zgodnie z zasadami medycyny indyjskiej - ajurwedy,
powinien być harmonijny, spójny i zrównoważony.
Ma wpływ na umysł, ciało i duszę.

Prawidłowo skomponowany posiłek powinien zawierać w sobie trzy elementy.
Są to: sattwa – cecha harmonii i cnoty – posiadają ją te rośliny i produkty, które wpływają na rozwój duchowy i oczyszczenie umysłu, takie jak zboża czy nabiał;
radźas – odpowiada za aktywność, zawierają ją wszystkie pokarmy pobudzające i rozgrzewające,
np. chilli, kawa, herbata; tamas – cecha odpowiadająca za tępotę i lenistwo – wszystkie warzywa korzeniowe, których część jadalna rośnie pod ziemią – w ciemności.
Posiłki przyrządza się pieczołowicie i w absolutnej czystości, nie ma jednak zwyczaju skrzętnego
przestrzegania proporcji składników, nie powinno się też próbować dań przed podaniem.
Tak więc kuchnia hinduska polega bardziej na wyczuciu smaku i instynkcie gotującego.
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości