12-05-2021, 09:54
Zapiekanka wegetariańska
Składniki:
1. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki i smażymy na oliwie.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy drobno, następnie dodajemy do smażącej się cebuli, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy, smażymy.
3. W osolonym wrzątku gotujemy 3 torebki ryżu (300 g) przez 16 minut.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (olejem kokosowym lub margaryną), wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone pieczarki z cebulą, mieszamy.
5. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki: żółtą i czerwoną.
6. Dodajemy kukurydzę z puszki.
7. Dodajemy filiżankę mrożonego groszku z marchewką.
8. Dodajemy łyżkę sosu sojowego.
9. Przyprawy: papryka słodka, curry, sól i pieprz.
10. Dodajemy mozarellę lub silky tofu. Część mieszamy z zapiekanką, część dajemy na wierzch.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.
11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut z grzaniem góra-dół i z pokrywką, a następnie 10 minut bez pokrywki z termoobiegiem.
smacznego
Składniki:
- 300 g ryżu parboiled (3 torebki)
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 150 g drobnej mozarelli (lub 300 g silky tofu)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka kukurydzy
- filiżanka mrożonej marchewki z groszkiem
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano
- pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji
1. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki i smażymy na oliwie.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy drobno, następnie dodajemy do smażącej się cebuli, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy, smażymy.
3. W osolonym wrzątku gotujemy 3 torebki ryżu (300 g) przez 16 minut.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (olejem kokosowym lub margaryną), wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone pieczarki z cebulą, mieszamy.
5. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki: żółtą i czerwoną.
6. Dodajemy kukurydzę z puszki.
7. Dodajemy filiżankę mrożonego groszku z marchewką.
8. Dodajemy łyżkę sosu sojowego.
9. Przyprawy: papryka słodka, curry, sól i pieprz.
10. Dodajemy mozarellę lub silky tofu. Część mieszamy z zapiekanką, część dajemy na wierzch.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.
11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut z grzaniem góra-dół i z pokrywką, a następnie 10 minut bez pokrywki z termoobiegiem.
smacznego