27-05-2021, 23:16
Herbata Imbirowa
Herbata imbirowa jest bardzo popularnym indyjskim napojem wytwarzanym z liści Herbaty i świeżego Imbiru.
W Indiach nazywany jest również Adrak chai lub Adrak wali chai
Składniki/4 kubki
4 szklanki wody
3 do 4 łyżeczek Czarnej Herbaty
2,5 cm Imbiru dla silniejszego smaku lub 2,5 cm Imbiru dla łagodniejszego smaku, obrane i zmiażdżone lub starte.
3 do 4 Kardamonów pokruszonych lub sproszkowanych w moździerzu (opcjonalnie)
½ do ¾ filiżanki zwykłego mleka lub mleka z nerkowców lub mleka sojowego - dodaj więcej, jeśli chcesz napić się mlecznej Herbaty
8 łyżeczek nierafinowanego organicznego cukru trzcinowego lub dodaj więcej, aby uzyskać więcej słodyczy
Przygotuj wszystkie składniki na Herbatę Imbirową.
Zmiażdżyć lub sproszkować 3-4 Kardamony w moździerzu.
W rondelku lub czajniku dodaj 4 szklanki wody, 2-calowy startego Imbiru i pokruszony Kardamon ze skórką.
Gotuj tę mieszankę wody, Imbiru i Kardamonu przez dobre 6-7 minut, aż kolor wody zmieni się na łagodny żółtawy odcień.
Imbir uwalnia swoje soki i aromaty w wodzie, przez co zmienia się jej kolor.
Dodaj 8 łyżeczek cukru i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Teraz dodaj 3-4 łyżeczki liści Herbaty i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 do 2 minut, aż woda nabierze głębokiego czerwonego odcienia.
Gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że Herbata jest mocna.
Jeśli wolisz lekką wersję, po prostu dodaj liście Herbaty do wody.
Przykryj i pozostaw liście Herbaty do zaparzenia w gorącej wodzie z korzeniami przez 3 do 4 minut.
Dodaj ¼-½ szklanki gorącego mleka.
Jeśli dodajesz zimne mleko, gotuj na wolnym ogniu przez minutę lub dwie.
Jeśli używasz mleka nerkowca lub mleka migdałowego, po prostu wymieszaj mleko z nerkowca z Herbatą Imbirową i wyjmij z patelni, ponieważ w przeciwnym razie dalsze podgrzewanie spowoduje, że mleko z nerkowców lub migdałów stanie się śluzowate i oddzielone.
Przecedzić Herbatę przez sitko bezpośrednio do filiżanek.
Gorącą Herbatę Imbirową podawaj z indyjskimi przekąskami, takimi jak pakory, kotlety lub samosy.
Możesz również podawać herbatę z ciasteczkami lub ciasteczkami.
źródło