12-07-2021, 12:49
Zupa węgierska
Zupa węgierska, uniwersalna, gęsta, mięsna, wystarczy za dwa dania.
Można nawrzucać do niej tę całą kolorową obfitość z letnich straganów, choć najważniejsze są kolorowe papryki.
Smakuje nieco inaczej niż lecso
Można ugotować ją z dodatkiem ziemniaków, ryżu albo makaronu lub w wersji lżejszej – w ogóle bez tych dodatków.
Przepis na wakacyjną zupę węgierską Dagmary z Rancha Konik, za zgodą gospodyni – podaję
Zupa węgierska- składniki:
na wywar:
ok. 40 dkg kości wieprzowych lub wołowych lub drobiu
2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i pora
2-3 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
sól
ok. 30 dkg niezbyt tłustej, dobrej gatunkowo kiełbasy
dwie czerwone papryk
jedna papryka zielona
dwie, trzy cebule
kilka ziemniaków (4-5 dużych)
dwie łyżeczki słodkiej, zmielonej papryki
1/4 lub więcej zmielonego chilli
łyżeczka oregano
kilka łyżeczek kwaśnej śmietany
Zupa węgierska Dagmary – przepis
Kości lub mięso zalać zimną wodą, dodać listki laurowe i ziele, obrane warzywa, osolić i gotować ok. godzinę.
Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć.
Jeśli bardzo chuda- dodać trochę tłuszczu.
Posypać mieloną słodka i ostrą papryką.
Cebulę i świeże papryki (pozbawione gniazd nasiennych) pokroić w kostkę i dorzucić do patelni.
Smażyć, aż cebula lekko się zeszkli.
Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru razem z podsmażoną kiełbasą, paprykami i cebulą.
Jeśli do zupy dodajemy makaron lub ryż, gotujemy go osobno.
Należy sprawdzić, czy zupa jest wystarczająco słona i ostra, ewentualnie dodać więcej przypraw.
Każdą porcje zupy na talerzu udekorować kleksem z łyżeczki śmietany.
Mówię Wam – niebo na talerzu
źródło