Głupiec

Gośka napisał(a):Eremit on tej przepaści nie widzi, więc nie jest idiotą, po prostu nie przejmuje się tym, co będzie albo wierzy w opiekę siły wyższej.
Słuszna uwaga Gosiu, rzeczywiście zapomniałem, że Głupiec ma zadarty nosek w niebiosa. Mimo to ten sposób przedstawienia niebezpieczeństwa jest przesadny, może lepiej jakby szedł wzdłuż krawędzi normalnej przepaści, nie takiego wysunietego cypla, ale nie tak jak u Oshołoma, tam gośc fruwa  Lol

Gośka napisał(a):Poza tym, jeśli Głupiec jest (jak określa go Waite) "duchem poszukującym doświadczenia", to może przepaść symbolizuje moment inkarnacji, zejścia ze świata "wyższego" w "niższy".
Nie wszyscy wierzą w reinkarnację, ja nie potrafię sie zdecydować obecnie.
Gdyby tak przyjąc jak piszesz, to nie bardzo u waita widać to "zejście" powinno wtedy wyglądać raczej tak

[Obrazek: Royal_Fez_Moroccan_-_00.jpg]

[Obrazek: Yeager_Meditation_-_00_-_The_Fool.jpg]

Cytat:Jeśli Tarot ma powiązania z alfabetem hebrajskim to idzie w dobrym kierunku.

Mam na myśli rozkład kart Tarota w takich 2 rzędach, wtedy suma liczb każdej kolumny = 21
w takim układzie Głupiec powinien iść w prawo. W sumie nie wiem czy to ma znaczenie w innych talich, tak sobie wymysliłem  :mrgreen:

xxx
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości