Gagat/Jet

JET to kamień bogiń... złodziei i listonoszy
JET w starożytnych Indiach był czczony jako święty kamień Wielkiej Matki Świata.
 Wierzono, że każdy, kto ma przy sobie ten kamień, podlega jej opiece. 
W różnych krajach świata, niezależnie od siebie, uważany był za talizman chroniący przed złym okiem, czarami i złymi duchami. 
Talizmany z JET nosili starożytni Rzymianie, Celtowie, Anglosasi i Wikingowie.

Brytyjczycy wierzyli, że ten kamień może uczynić osobę niewidzialną, niewidzialną - przykryć swoją nocną osłoną. 
Dlatego JET był kochany przez wojowników, podróżników, złodziei i listonoszy - talizman chroniony przed niebezpieczeństwami i ukąszeniami węży i złych psów. 
Inną właściwością JET jest łagodzenie lęków i obaw, dodawanie odwagi. 
Dlatego przez długi czas JET był uważany za najlepszy amulet dla dzieci - pomaga radzić sobie ze strachem przed ciemnością i innymi fobiami. 
Wreszcie jest to piękny kamień, łatwo go odróżnić od innych czarnych kamieni - ma szlachetny żywiczny, powiedziałbym nawet "olejowy" połysk i głęboką czerń naturalny kolor...

Jet to jeden z tych kamieni, które są znane człowiekowi od wielu tysiącleci. 
Chcę podzielić się wrażeniami z mojego nowego szalonego znaleziska. 
Dla mnie szukanie biżuterii to zawsze trochę przygoda, trochę polowanie. 
W procesie są oczywiście badania marketingowe, ale generalnie to tylko hobby, przyjemność i odrobina magii. 
W biżuterii z kamieniami ważne jest dla mnie, aby znać całą drogę kamienia i skąd się wziął. 
Ważna jest też idea biżuterii, ale czasami są one tak piękne, że to wystarczy. 
W tym przypadku jest wszystko - wiem skąd wziął się kamień, widziałem człowieka, który go wykonał, kamień jest cudownie piękny i pomysł jest świetny - 1,5-metrowy naszyjnik jeJET można nosić jako pasek i jako koraliki, wiążąc je na różne sposoby. 
Wielu może zarzucić mi przesądy, ale niektóre kamienie w ich historii obrosły tyloma legendami, że one również stają się jego historią, a takie kamienie są szczególnie interesujące. 

O tym, jak te koraliki zostały „otrzymane” pisałam w artykule o wystawie „Świat kamienia” w Petersburgu .
 https://world-jewellery.livejournal.com/14248.html
W tym samym miejscu szczegółowo opisała historię mojego przyjaciela, który zniknął z radaru zamienił się w niewidzialność. 
Dlatego nie powtórzę.
 Dodam tylko, że to gruziński JET/GAGAT, jego złoże jest bardzo stare i znane, położone niedaleko Kutaisi. 
Kamień z tego złoża często nazywany jest „giszerem” (od ormiańskiego słowa „giszeri” – noc). 
Starożytni Grecy i Rzymianie nazywali kamień GAGAT/JETi teraz jest to jego najczęstsza nazwa, wydarzyło się to, jak pisze Pliniusz Starszy, od nazwy regionu Gages w starożytnej Licji w Azji Mniejszej, na terenie współczesnej Turcji. 
W rzeczywistości złoża (ponad 60) znajdowały się w pobliżu Erzurum w historycznej zachodniej Armenii, aw rejonie rzeki „GAGAT” najwyraźniej istniały „punkty sprzedaży”, nie było tam złóż strumieniowych.

Depozyt GAGAT/JET
Historyczne złoża znane są w wielu krajach – w Anglii (złoże Yorkshire), w Niemczech (Wirtembergia), w Hiszpanii (Asturia), a także na południu Francji. Złoża znajdują się w Indiach, Chinach, Wietnamie, na Kaukazie iw USA. W Rosji - na Kamczatce, Sachalinie, na Syberii Wschodniej (pola Burtinskoye i Mataganskoye). 
Na Krymie JET znajduje się w rejonie Bachczysaraju - w pobliżu Bałakławy znajduje się znane złoże "Kopalnie Beszuiskie". 
W złożach krymskich JET często występuje bezpośrednio w postaci drzew. 
JET znajduje się również w regionie Noworosyjsk i w Dagestanie. 
Internetowy wzór: jeśli starożytni ludzie żyli w pobliżu złoża, z pewnością zaczęli używać tego kamienia w biżuterii sakralnej i amuletach. 
A produkty JET rozprzestrzeniają się na znaczne odległości od niego.

GAGAT/JET, który mnie zainspirował, wydobywany jest w pobliżu Tkebuli, około 10 km od Kutaisi. 
W literaturze jest znany jako Gelati. 
W Gruzji nie jest jedyny, ale gisher z Kutaisi był bardzo znany ze swojej jakości i jest porównywalny z JET Whitby, o czym będzie mowa poniżej. 
ten inspirował dawnych poetów orientalnych, którzy często używali porównań z nim jako epitetów opisujących czarną południową noc, brwi, loki i oczy piękności. 
W wierszu Shota Rustaveli „Rycerz w skórze pantery” JET wspominany jest dziesiątki razy. 
Badacze twórczości poety zasugerowali nawet, że urodził się on w rejonie, w którym znajdowało się starożytne złoże JET - wieś Rustavi w Meskheti jest uważana za miejsce narodzin Shota Rustaveli, gdzie w pobliżu znajduje się kilka złóż JET. 
Biżuteria JET/GAGAT znajduje się podczas wykopalisk w stolicy Gruzji Mccheta.

Czarny bursztyn to kolejna popularna nazwa JET
Rzeczywiście, w jego pochodzeniu ważną rolę odgrywa dawne drewno iglaste, takie jak araukaria, bogate w żywice. 
W epokach mezozoiku i kenozoiku wpadł w muliste osady dna morskiego, w wyniku czego został do niego zablokowany tlen i uniknął fazy rozkładu. 
Oznacza to, że ten kamień jest rzeczywiście nieco zbliżony do bursztynu. 
JET nie jest minerałem, ma charakter organiczny, zbliżony do węgli i skamieniałego drewna. 
Pali się jak bursztyn, a po potarciu kamienie elektryzują się. 
Jeśli zazwyczaj definiując kamień przede wszystkim skupiamy się na tym, że kamienie naturalne są zimne w dotyku – z JET jest odwrotnie. 
Jest ciepły i bardzo lekki. To jego duży plus, zwłaszcza jeśli lubisz długie koraliki. 
Czasami jest błędnie nazywany agatem,

Magiczne właściwości JET/GAGAT
GAGAT jest uważany za kamień nocnych tajemnic, dlatego chroni człowieka przed strachem, tęsknotą i obsesjami. 
Osoba posiadająca JET może zidentyfikować przestępców i osoby podatne na magię. 
Być może z tego powodu pierścień z JET nosił Poncjusz Piłat, prokurator Judei.
Wszyscy starożytni autorzy piszą o silnych ochronnych magicznych właściwościach kamienia i ta opinia zbiega się z ogromną liczbą legend i wierzeń w różnych częściach ziemi.
 Epiphasus Levi, starożytny autorytet w dziedzinie mineralogii, pisze, że JET jest świętym kamieniem Wielkiej Matki. 
Od czasów starożytnych robiono z niego talizmany i amulety ochronne. 
Wiele przesądów związanych z JET było powszechnych w starożytnej Wielkiej Brytanii. 
Kawałki JETU trzymano w domu, wrzucano je do paleniska, aby święty dym oczyścił pomieszczenie z sił zła. 
W Irlandii fumigowano również pokoje, aby odpędzić duchy i czarowników, a także rozproszyć wpływ spisków, zaklęć i klątw. 
Ogólnie rzecz biorąc, w czasach starożytnych strumień był często częścią kadzidła, którego dym, nawiasem mówiąc, nie tylko wypędził siły zła ze świątyni, ale także pomógł kaszleć.
W Anglii JET nakładano na noworodki, aby uchronić je przed złym okiem i aby nie miały koszmarów. 
Jako kamień Bogini Matki, JET pomaga podczas porodu. 
Zabierali go ze sobą w drogę, aby uniknąć niebezpieczeństw, a także dawali go ludziom, z którymi rozstają się na długi czas – kamień łagodzi ból rozłąki i zachowuje wspomnienia. 
Wierzono również, że chroni przed ukąszeniami węży (pozwala kontrolować węże) i zatruciem. 
W Anglii wierzono, że kamień chroni również przed ukąszeniami złych psów.

W Gruzji i ogólnie na wschodzie dekoracje z JET były bardzo popularne od czasów starożytnych. 
Kolor kamienia kojarzył się z nocą i wierzono, że chroni on śpiącą osobę, chroni przed złymi snami i nocnymi lękami. 
W wielu krajach istniał zwyczaj noszenia przez dzieci naszyjników z JET
Kolor i blask JET służyły jako symbol nie tylko nocy, ale także innego świata, a także żałoby i smutku. 
Starożytni mistrzowie wyrzeźbili z niego rzeźby bogów podziemi - Plutona i Prozerpiny. 
W Indiach wierzono, że JET pomaga zrozumieć karmę i mądrość klanu, aby uzyskać pomoc przodków. 
Za to był również kochany przez czarowników i magów - z jego pomocą przeniknęli do innego świata, przywoływali dusze zmarłych i bronili się przed innymi czarownikami,
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości