26-02-2012, 15:28
Tarofides napisał(a):Gosiu, to samo można odczytać z blasków i cieni kart, które ja stosuję.Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Odwrócona karta bardzo często (ale nie zawsze) ma znaczenie tożsame do znaczenia "cienia".
Tarofides napisał(a):Odwracając kartę i znaczenie naelżałoby mówić o mądrości i roztropności Głupca i nagłym szczęściu Wieży. Nie wiem czy czytałaś artykuł w kwartalniku Tarocista 2(2) 2009 gdzie wymienione sa 4 sposoby odczytywania kart odwróconychCzytałam ten artykuł i mam parę uwag.
Przeważnie przy interpretacji kart odwróconych wykorzystywanych jest kilka metod, nikt nie trzyma się jednego schematu - jak sugeruje artykuł. Przykładowo, ja interpretuję Głupca i Wieżę najczęściej tak, jak napisałam powyżej. Natomiast odwrócona Sprawiedliwość, będzie dla mnie (oprócz innych znaczeń) także niesprawiedliwością, czyli w tym przypadku zmieniam znaczenie karty na przeciwne.
Pozwolę sobie zacytować fragment artykułu:
"1) Karta zmienia znaczenie na przeciwne
To najprostsza i najpopularniejsza metoda interpretacji kart odwróconych wśród polskich tarocistów, podawana w większości podręczników, jako jedyna obowiązująca (u Barbary Antonowicz Wlazińskiej, Alicji Chrzanowskiej, Jana Witolda Suligi). Osobiście nie mam do niej przekonania. Czy rzeczywiście odwrócona Śmierć staje się kartą życia? Czy odwrócony Diabeł oznacza czystość przedmałżeńską lub działalność charytatywną?"
Pomijając już fakt, że B. Antonowicz Wlazińska nie stosuje kart odwróconych w "Vademecum Tarota" pisze: " Jeśli zdecydujesz się na używanie kart odwróconych zapamiętaj , że interpretuje się wówczas w ten sposób , jakby ich podstawowe znaczenie zostało zablokowane i uniemożliwiało realizację." Zatem kwalifikowanie tej autorki do osób stosujących powyższą metodę nie powinno mieć miejsca.
Interpretacje XV w/g:
B. Antonowicz Wlazińskiej- " Blaski: uzależnienie, czynienie zła, przywiązanie do wartości materialnych, dązenie do satysfakcji czysto cielesnej, chęć posiadania władzy nad innymi, kłamstwo (...); Cienie: bycie więźniem pieniądza i/lub seksu, nadużywanie władzy, kupowanie innych , (...), gwałt";
A. Chrzanowskiej - "Znaczenie prognostyczne karty w położeniu prostym: namiętność, huczna zabawa, potężna ilość energii, sukces osiągnięty w sposób nie do końca uczciwy, walka z pokusami, (...), nieoczekiwane, dodatkowe pieniądze; Znaczenie prognostyczne karty w położeniu odwróconym: skandal towarzyski, egoizm, materializm, czarna magia, źle wykorzystywana energia, gwałt, utrata wolności, okrucieństwo,(...)";
J.W. Suligi- "egoizm, materializm, totalitaryzm, autodestrukcja, czarna magia, złe wpływy, strata, nieszczęśliwa przygoda, niewola. Odwrócony-nieład, nadużycie siły, satanizm, choroba, długotrwały pobyt w szpitalu, zerwanie więzów i rozpacz."
Jak widać wymienione osoby nie stosują tej metody, a przynajmniej nie w taki sposób, w jaki została ona opisana.
Tarofides napisał(a):Zwyczajne odwracanie znaczenia karty jest bardzo popularne, ale też najmniej sensowne.Bardzo często "cień" danej karty lub karta odwrócona realizuje się w znaczeniu przeciwnym do zawartego w "blaskach", czy karcie w pozycji prostej.
Jeśli nie jest to sensowne, to skąd w Twoim ebooku znaczenia typu: Cesarzowa - płodność (+), bezpłodność (-), Hierofant - pobożność (+), bezbożność (-), Kochankowie - wierność (+), zdrada (-), dobry wybór (+), zły wybór (-), Siła - zdrowie i witalność (+), choroba (-) i etc. To nie jest odwracanie znaczenia?
Tarofides napisał(a):są tacy, którzy właśnie odwracają znaczenie karty, całkowicie jej energięTak, są .