26-02-2012, 18:18
Tarofides napisał(a):ale przeciwne znaczenie (cień) nie jest dla mnie tym samym co odwrotneCo prawda "odwrotność" jest synonimem "przeciwieństwa", ale mniej więcej wiem o co chodzi (albo tak mi się wydaje).
Tarofides napisał(a):Odwrotne znaczenia to byłyby wg mnie:
Slońce - oznaczaloby noc
Księzyc - oznaczałby dzień
Po co wtedy karta Księżyc skoro mamy noc jako odwrócone Słońce
Analogicznie:
Kapłan- pobożność
Diabeł -bezbożność
Po co karta Diabła, jeśli w "cieniach" Kapłana jest bezbożność?
Jeśli można interpretować "cień" Kapłana, jako bezbożność , to równie dobrze można takie przypuszczenie wysnuć z karty odwróconej. Jesteśmy nadal w energii danej karty - w kwestiach wiary, religii.
Przecież nikt nie odczytuje odwróconej XVI jako szczęśliwego wydarzenia, czy odwróconego Głupca jako osoby mądrej, a w taki sposób postrzegasz interpretowanie kart odwróconych.
Tarofides napisał(a):odwrotny obrazek nie ma żadnego odniesienia do rzeczywistościDla jednych nie ma, dla innych ma. W dużej mierze zależy to od wyobraźni.
Tarofides napisał(a):Z mojej praktyki wynikaNie znaczy to, że to samo będzie wynikało z praktyki innych osób.
Przypominam o czym pisałam wcześniej:
Gośka napisał(a):Wracając do kart odwróconych, jak już wielokrotnie pisałam - każdy, metodą prób i błędów lub za pomocą intuicji, powinien wybrać metodę odpowiednią dla siebie