Ingwaz

https://static.wixstatic.com/media/bf430...5~mv2.webp
INGWAZ
INGWAZ to jedna z moich ulubionych run, ale z tego powodu staram się ubrać jej znaczenie słowami.
Jest to zazwyczaj taki osobisty rys i wydaje się tak głęboko intymny, że powstałe opisy stają się podręcznikowe, suche i niejasne, jakby próbując się chronić.
Mając to na uwadze, spróbuję dziś napisać o postrzeganiu INGWAZ
INGWAZ, Yngvi... Yngvi-Freyr.
Ta Runa zawiera dla mnie sylwetkę Freya, boga dobrych zbiorów, słońca i według Ynglinga, pierwszego króla Szwecji.
Ta legendarna saga została napisana w języku staronordyckim przez Snorriego Sturlusona, najbardziej znanego jako nagranie i pisanie zarówno Eddy Poetic, jak i Prose, i zawiera historie House of Ynglings w Szwecji.
Opiera się na poemacie skaldyjskim Ynglingatal, który wspomina 27 historycznych starożytnych królów, aż do Frey.

Runa ta reprezentuje, jak dla mnie , pewien związek z pochodzeniem, ziemią i rodziną.
Ma w sobie nostalgię, gdy pojawia się w czytaniu i powoduje, że zatrzymuję się, jakbym w chwilach ciszy słyszał, jak moi przodkowie mówią mi więcej, niż jestem w stanie znaleźć w samej Runie.
Widzę tych królów w tej Runie, obserwujących i rozważających moje czyny i moją nieskazitelność.
Ta Runa przypomina mi, że każde moje działanie reprezentuje moją rodzinę.

Kiedy wyciągam tę Runę z moich osobistych historii i badam ją w świetle, przypomina mi się wiedza o równowadze, jaką daje.
To może zacząć się od samych Vanirów, Freya i Freyi lub Njörda i Nerthusa – wielu mówi najpierw o Aesirach, kiedy rozmawiają o nordyckich bogach, ale wolę mówić o Vanirach.
Są bogami natury.
Istnieją w parach płciowych, rodzeństwo związane intymną więzią.

Ingwaz mówi mi o delikatnej energii, jak wiatr w spokojne popołudnie.
Opowiada mi historię Freya jako króla, którego śmierć była utrzymywana w tajemnicy przed Szwedami z obawy, że ich dobrobyt zniknie.
Zakopali jego ciało.
Jednak dobrobyt utknął, a sekret ujawnił się.
Zdecydowano, że dopóki jego kości zostaną pochowane w Szwecji, doczekają się tego samego dobrobytu.
Czy to prawda? Kto wie...

INGWAZ opowiada mi historię wielkiej miłości, nie romantycznej miłości, ale miłości do siostry lub wybranej rodziny - kogoś, kogo czujesz, że znasz się od wieków.
Rodzaj miłości, która jest naprawdę bezwarunkowa.
Pragnę chwil pełnych tej wiecznej energii.

INGWAZ mówi mi o obfitości dobrych rzeczy.
I zaufaniu.
Zaufanie do rodziny i wyników.
Ufając, że istnieje część mnie, której nie mogę zobaczyć, nie mogę cały czas postrzegać, ale która istnieje i że nigdy nie jestem sama.
To sprawia, że ​​myślę o fylgii i aspektach mnie, które wędrują, kawałki mojego ducha, ale zawsze wracają do domu.
Przypomina mi, że jestem w domu.
Myślę, że musiałem dzisiaj pociągnąć INGWAZ, ponieważ czasami potrzebuję przypomnienia, że ​​wystarczy obecność.

Aby dobrze korzystać z energii Run w naszym życiu, trzeba dopracować się własnego spojrzenia na daną Runę
Być może ten tekst, przemyślenia autorki będą fajną podpowiedzią, może skłonią do własnych refleksji...
polecam do poczytania...
https://www.needfirewellness.com//post/ingwaz

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości