(15-01-2022, 11:47)Mikesz napisał(a): Mam wrażenie, że to forum dla wielu osób czasami jest jak wizyta u psychologa czy psychoterapeuty - w pozytywnym tego słowa znaczeniu -
Dziękuję za wypowiedzi - , doceniam je i postaram się wziąć do serca .
Mikesz
Trochę tak jest
W pewnym sensie to działa czasami jak grupa wsparcia.... Ale w tych dziwnych czasach to chyba dobrze. Ci, którzy tutaj są, widocznie tego z jakichś przyczyn potrzebują. Czasem Ty pomożesz, czasem pomogą Tobie (choć ta pomoc niekiedy bywa otrzeźwiająca, a nawet bolesna) - tak to działa... Ja trafiłam tutaj późno, późno też (dopiero 4 lata temu) dałam się uwieść kartom tarota (przed którymi broniłam się wiele lat), ale te karty naprawdę pomogły mi wyjść z dużego impasu i przejść przez jeden z najtrudniejszych etapów w dotychczasowym życiu. Pomogły mi pogodzić się z nieuchronnością zdarzeń, zobaczyć je w szerszym kontekście, jakby z dystansu. I zaakceptować to, co przyszło. Pewnie zastąpiły mi wiele miesięcy psychoterapii. A teraz czerpię radość z tych naszych dyskusji, wymiany spostrzeżeń i doświadczeń. Powiem szczerze, że nie wiem, jakbym przetrwała 7 miesięcy zdalnego nauczania i tak długie zamknięcie w domach w okresie pandemii, gdyby nie to forum Więc... będąc tutaj, dzieląc się i rozmawiając z innymi, nie jesteś sam. Ale oczywiście zwierzaka możesz zaadoptować